Apolitični

Zaostrog – kutak „starca Milovana‟

Zaostrog je selo i pristanište u južnom dijelu Makarskog primorja u sastavu općine Gradac.
Naselje Zaostrog razvuklo se u prirodnoj i prostranoj zavali, okruženo visokim i strmim obroncima planinskog masiva Biokovo – Rilić. Južni obronci Rilića s vrhom Šapašnik (920 m) okružuju ga i štite sa sjevera, Viter (770 m) s istoka, a blaga zelena Plana (260 m) sa zapada. Bijelo žalo zelene i široke zaostroške vale oplakuje Jadransko more koje se kroz Velika Vrata razlilo duboko u Neretvanski kanal sve do stonskih bistrina.
Inače, Zaostrog se prvi put spominje 1494. na hrvatskom i turskom jeziku. U starom naselju Zaostrog nalaze se tri crkve, stara gotička crkva sv. Barbare, crkvica sv. Roka iz 17. stoljeća i novija crkva sv. Barbare iz 1872. Najpoznatije kulturno, vjersko i prosvjetno središte gornjeg Makarskog primorja je Franjevački samostan sv. Marije s visokim zvonikom u Zaostrogu koje i danas dominira mjestom. Star je više od pola milenija. Posjetiteljima je u samostanu otvoren muzej, etnološka zbirka, galerija i velika knjižnica s preko 30 000 naslova, značajnim dijelom iz starije hrvatske književnosti.
Tu je dio svog stvaralačkog života proveo, možda najistaknutiji hrvatski pučki pjesnik, fra Andrija Kačić Miošić, poznat i omiljen u puku kao „starac Milovan‟, kao i njegovo najveće djelo „Razgovor ugodni naroda slovinskog‟. U samostanu, iza samog praga glavnog ulaza župne crkve Uznesenja Marijina, iznad kojeg stoji kamena ploča isklesana povijesnim pismom, hrvatskom ćirilicom, nalazi se fra Andrijin grob s posvetom.

Pokoj tebi Starče Milovane,

koji rodu pismaricu dade,

s korabljicom da mu vida jade,

dok mu zora boljeg dana svane…

Posjetimo ovo mjestašce i oživimo tako vrijednu hrvatsku baštinu.

D. Šabić