Apolitični

Zanimljivi gost umjetničke duše…

Molim vas, predstavite se.

– Moje ime je Ivan Vojnić, pejzažni fotograf I tzv. lijepe umjetnosti (fine art). Živim u Kotoru, u Crnoj Gori.

Ivane, kada ste se zainteresirali za fine art i pejzažnu fotografiju i uopće, za fotografiju?
– Odgovorit ću prvo na drugi dio pitanja. Fotografiju počinjem izučavati 2009. čitajući o povijesti umjetnosti, slikarstva, fotografije i gledajući fotografije starih majstora. Još u prvim mjesecima čitanja i učenja počinje me interesirati pejzažna fotografija, s naglaskom na horizont i podjelu same forme na dva ili tri djela. Uvijek me oduševljavao sam minimalizam kao grana umjetnosti i tu se rodila kombinacija minimalizma s pejzažom.
Kada bolje pogledamo, uviđamo das u vaše fotografije rađene samo u crno-bijeloj tehnici. Zbog čega ste se odlučili na takvu prezentaciju vaših radova?
– Crno-bijela tehnika za mene predstavlja određenu slobodu i alat ka izazivanju istine i onoga što oko vidi tj. pretvaranju pejzaža u nadrealnu scenu. Boja mi smeta, boja mi je višak. Također, crno-bijeli print je klasika, a ja klasiku volim.

Molim vas, recite nam nešto o vašoj tehnici i kreativnom procesu.
– Moj proizvod je fotografija. Fotografija na papiru, u okviru, na zidu. Sve fotografije tiskam sam u svom studiju koristeći najmoderniju tehnologiju tiska, s arhivskim bojama na papiru muzejske kvalitete, njemačke tvrtke Hahnemuehle.

Od kuda vam inspiracija?
– Iz prirode. Horizont, priroda, more, voda, klima, vjetar, oblaci, nebo, jesam li rekao horizont?
Sjedneš u auto, provozaš se po primorju, pogledaš oko sebe prirodu i pametnom ne treba puno više za inspiraciju.

Budući da imate stil koji se ne viđa često, siguran sam da bi mnoge ljude zanimalo vidjeti ovo što radite. Planirate li svoje radove izložiti negdje u Hrvatskoj?
– Naravno, čim me pozovete.
Ivane, zahvaljujem vam na razgovoru i želim vam osobni uspjeh u životu.
– Hvala i vama, također.

Više u kategoriji: Kultura; Život
Foto: Ivan Vojnić
D. Šabić, mag. nov.