Apolitični

Zanimljive nedjelje u Veloj Luci

Došašće ili advent je razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini, vrijeme pripreme za blagdan Božića, a ujedno je početak i crkvene godine. U zapadnom kršćanstvu, došašće počinje četiri nedjelje prije Božića, a za to vrijeme karakteristično adventski vijenac na stol s četiri svijeće. Simboliziraju četiri nedjelje u došašću.
Otočki kraj također ima svoju tradiciju obilježavanja početka adventskog vremena, a pričom vas vodimo prema Veloj Luci u kojoj će se veliki adventski vijenac postaviti na trgu pored hotela „Korkyra”. Svaku nedjelju došašća palit će se po jedna svijeća uz prigodni program, pa je tako proteklog vikenda blagoslovljena i upaljena prva svijeća.
U programu obilježavanja adventa tijekom nedjelja nastupat će dječji crkveni zbor, Narodna glazba Vela Luka, crkveni zbor „Don Ivo Oreb” i djeca Dječjeg vrtića Radost. Organizatori najavljuju da će se svake nedjelje održavati Božićni sajam na kojemu će sudjelovati Liga protiv raka, udruga roditelja djece s posebnim potrebama „Cvitić”, dječji vrtić „Radost”, Narodna knjižnica „Šime Vučetić”, udruga „Naši trudi”. Oni će nas razveseliti božićnim ukrasima, čestitkama, kolačima i drugim zanimljivostima humanitarnog karaktera za potrebe udruga. Treća nedjelja je nedjelja Hrvatskog Caritasa, a sav prihod od prodaje kolača zajednice žena „Katarina Zrinski” i župnog Caritasa biti će namijenjen velolučkim obiteljima u potrebi, dok četvrtu nedjelju Velolučani očekuju dolazak Djeda Božićnjaka s poklonima za najmlađe. Pokrovitelji adventskih zbivanja, Općina Vela Luka i Turistička zajednica Vela Luka pozivaju svoje otočane i drage goste na zajedničko druženje tijekom prosinca.
Više u kategoriji: Kulturna baština
Izvor i foto: tzvelaluka.hr
D. Šabić, mag. nov.