Apolitični

Zanimljive dubrovačke delicije

Kada jednom dođete u Dubrovnik, zavolite ga toliko da poželite ponovno biti u biseru juga Hrvatske. Prelijep i prepoznatljiv po svojoj kulturi, povijesnim znamenitostima, arhitekturi i još mnogim sadržajima. No mnogima je ostao u sjećanju po starim dobrim i ukusnim dubrovačkim delicijama u koje spadaju kontonjata, mantala, arancin, bruštulane mjendule ili suhe smokve, domaći likeri od voća i cvijeća, rakije s travama. Zapravo su ovo tradicionalne slastice i pića koja se još uvijek pripremaju prema tradicionalnim recepturama naših nona.

Dubrovački ugostitelji nadasve se hvale sa svojim delicijama pa gostima pokušavaju pojasniti kako se arancini rade od domaćih neprskanih naranača, kontonjata od zlatnožutih dunja, „mantala‟ je slatko od grožđa, a smokve su tako ukusne jer se suše na vrelom dubrovačkom suncu koje im čuva zdravlje i slador. Sami likeri se „čine‟ na vrelom dubrovačkom suncu gdje se u alkohol i šećer potapaju višnje, zeleni orasi, nespole, ružine latice….
Kada ste u prilici, svakako poklonite dragoj osobi neku od ovih delicija, time poklanjate i dio Dubrovnika… A to je zaista lijepo!

D. Šabić, mag. nov