Apolitični

ZANIMLJIVA PRIČA IZ IMOTSKOG: IMOĆANI OBJAVILI RAT GALEBOVIMA

Do prije desetak godina Imoćani bi možda tijekom cijele godine vidjeli samo nekoliko morskih galebova na svom području. U potrazi za hranom preletjeli bi Biokovo i došli do Imotskog, skoro neprimijećeni.

Danas Imoćani ozbiljno razmišljaju o objavi „pravog rata“ ovim zaštićenim morskim ptičjim predatorima. Još tamo 2014. godine počeli su se prikupljati po Imotskoj krajini, sletjeli bi poneki u Modro jezero, Prološko blato. Prošle, a pogotovo ove godine početkom ljeta prava je najezda galebova. Imotsko Modro jezero koje svake godine privlači sve veći broj gostiju, stranih gostiju, naprosto je okupirano galebovima.

Njegova nebesko plava i uvijek čista i za piće zdrava voda, od podneva, pa sve do pred večer pobijeli od galebova. Za sobom ostavljaju opasan izmet, perje, zbog njih skoro da više nema jezerske zmije bjelouške, nema žaba, napadaju ptice.

– Ovo je prešlo svaku mjeru tuže se Imoćani. Ne možemo se okupati i sunčati na stijenama jezera koje su, osobito sa sjeverne strane jezera prepune izmeta. Od predivnog mirisa jezerske vode, procvjetalog vriska, kadulje i smilja, sada se čuje miris izmeta, miris strvine. Još prošle i pretprošle godine tražilo se načina kako ih se riješiti. Bacali smo petarde, mlatili limenim kantama, no ništa ih ne može otjerati, veli nam jedan jezeranski ekolog.

– Nećete ih se lako riješiti, imamo i mi uz more s njima problema. Prvo se riješite izvora hrane za njih, smetlišta, odlagališta otpada i onda će oni polagano i odlaziti. Ovako nemate šanse da ih se otarasite. Oni se nahrane na tim deponijima, očito da imaju svaki dan dovoljno hrane i kada se zasite onda se jednostavno dođu odmoriti u jezero, veli poznati ornitolog Quido Paisevoli iz Javne ustanove za zaštitu prirodnih vrijednosti naše županije.

Najveći broj galebova, a njih je prema grubim procjenama više od 800 pa i više svaki dan su u jezeru. Odmore se i onda uz glasno graktanje koje postaje svakodnevno doviđenja Imoćanima odlaze preko Biokove put mora u sutonu dana. Sutra se priča nastavlja.

No čini se da je mukama Imoćana ipak došao kraj. U suradnji sa Sokolarskim centrom iz Šibenika, Javna ustanova Splitsko dalmatinske županije i grad Imotski, u fazi su nabave nekoliko dresiranih jastrebova i sokolova. Sama njihova prisutnost nad Modrim jezerom garancija su da galebovi više nikada neće sletjeti u jezero. Vidiljivo je to bilo i prije neki dan kada su upravo stručnjaci Sokolarskog centra iz Šibenika pokazali da samo s jednim dresiranim jastrebom u par njegovih naleta nad jezerom u potpunosti mogu rastjerati galebove.

Ubrzo će u Imotski stići ove plemenite ptice, izvršit će se tečaj dresure sa ljudima koji će biti stalno uz jastrebove i sokolove, a oni će dežurati na Modrom jezeru od početka ožujka do kraja kolovoza kada galebovi i slijeću u jezero. Osim što će uz pomoć ovih ptica riješiti problem sa galebovima, svakako da će sve skupa biti i vrlo lijepa i jedinstvena turistička atrakcija.

Tekst i snimak: Braco Ćosić