Apolitični

ZAMP prvi put dijeli novac hrvatskim glazbenicima: Evo tko zarađuje na Netflixu

Ugovor sa streaming gigantom poptisali su prošle godine, a obrađuju honorare za razdobolje od 2016. do 2019. godine

Javlja to ZAMP, koji je 2020. godine potpisao ugovor o licenciranju glazbenih djela s ovim streaming gigantom. Sukladno ugovoru, ovog mjeseca prvi puta i isplaćuju autorske honorare koje su glazbenici zaradili na ovoj platformi.

Među njima su i domaći autori, članovi HDS-a, čija se djela koriste u serijama i filmovima dostupnima na Netflixu. Svoje honorare tako će, između ostalih, dobiti i autori glazbe u domaćim filmovima poput drame “Ti mene nosiš” (eng. “You carry me”) redateljice Ivone Juke ili oni čija su se djela koristila u prvim dvjema sezonama uspješne političko-dramske serije “Novine” (eng. “The Paper”) redatelja Dalibora Matanića.

“Ti mene nosiš” bio je prvi hrvatski film za kojeg je Netflix otkupio prava na emitiranje, a za njega su glazbu radili talijanski skladatelj filmske glazbe Teho Teardo te Nikola Božović.

Prva serija s našeg područja koja se prikazivala na Netflixu su “Novine”. Radnja je smještena u Rijeku, pa se Matanić, čini se, pri izboru glazbe držao lokacijskog kriterija – okupio je brojne riječke glazbenike. U prve dvije sezone serije (za koje se sada isplaćuju honorari), u seriji su se mogle čuti tri pjesme s albuma “To Hold” benda Jonathan – “Seasons”, “Wake Up Call” te “I Don’t Mind”, koji je duet s Lovely Quinces. Tu je i pjesma “Ti” benda Quasarr, a svoj je doprinos dao i neizbježni Damir Urban.

Valja spomenuti i još jedan izniman uspjeh – pjesma “Chaotica” The Bambi Molestersa, odnosno Dalibora Pavičića, bila je soundtrack pete epizode završne sezone “Breaking Bada”. 

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay