Apolitični

[VIDEO] Zahvala Blaženoj Djevici Mariji u Solinu

Blagdan Male Gospe tradicionalno se slavi 8. rujna kao spomendan rođenja Blažene Djevice Marije. Blagdan je i ove godine uz mnoštvo vjernika, hodočasnika i prijatelja života svečano proslavljen u solinskom Gospinu prasvetištu, Gospe od Otoka.

Kamerom smo posjetili naš najmlađi grad koji je blagdanski odisao u svom svakom kutku. Podsjetimo, svečanu procesiju oko svetišta s Gospinim kipom i središnje euharistijsko slavlje ispred crkve Gospe od Otoka predvodio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Uz poveći broj gostiju i uzvanika te domaćina, slavlju su nazočili splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, predsjednik županijske skupštine Petroslav Sapunar, general Damir Krstičević, rektor splitskog sveučilišta prof. dr. Šimun Anđelinović, Petar Škorić, Blaženko Boban, savjetnik predsjednice RH Andro Krstulović Opara i drugi uglednici.

Zahvala Blaženoj Djevici Mariji

U propovijedi je nadbiskup, među ostalim, govorio o važnosti i značenju krsnoga saveza s Bogom, o krštenju Hrvata na izvoru rijeke Jadro, o tom radosnom događaju koji smo duboko upisali u srce i urezali u kamen. Podsjetio je da je na tom svetom povijesnom tlu naše kolijevke rođenja i preporođenja 976. godine sagrađena prva crkva u Hrvata, posvećena Kristovoj i našoj majci Mariji. Upravo na današnji dan pred četrdeset godina, 1976., započeli smo našu nacionalnu duhovnu obnovu s majkom Marijom, slaveći trinaest stoljeća pokrštenja Hrvata: od Solina preko Nina do Marije Bistrice. „Kroz stoljeća smo se održali na ovom nemirnom i kamenitom prostoru jer su nam naši svetci i mučenici, natapajući svojim znojem i krvlju naše životne prostore, uvijek bili ohrabrenje i nadahnuće.

Brojni hodočasnici i ove su se godine okupili uz solinski Jadro na blagdan Male Gospe, kako bi zahvalili Blaženoj Djevici Mariji za njezin zagovor te molili za svoje najmilije. Neke od njih smo i zamolili za kratko druženje, te prenijeli njihova razmišljanja, želje i značenje posjet Solinu i Maloj Gospi.