Apolitični

Zagrepčani kod Zadrana …

Donatov grad priredio je još jedno zanimljivo kulturno druženje u gradskoj kazališnoj kući , novu hit predstavu HNK-a Zagreb – BELLA FIGURA istaknute francuske dramatičarke Yasmine Reza u režiji Borisa Liješevića. Zagrepčani su se predstavili u odličnoj glumačkoj kombinaciji, Lana Barić, Milan Pleština, Olga Pakalović, Dušan Bućan i Ksenija Marinković.
Čitava radnja predstave proizlazi iz jedne slučajne indiskrecije: BELLA FIGURA bavi se jednom običnom večeri u životu nekoliko naizgled nasumično povezanih ljudi nakon jedne sitne, ali kobne pogreške.
Yasmina Reza francuska je spisateljica, dramatičarka, glumica i scenaristica čiji su komadi prevedeni na više od 35 jezika i igraju se na pozornicama širom svijeta. Za svoj rad osvojila je neke od najvećih svjetskih strukovnih priznanja poput kazališnih nagrada Molière, Tony, Laurence Olivier te César za najbolju filmsku adaptaciju. Uz rad u kazalištu i na filmu, Yasmina Reza do sada je objavila sedam romana. Hrvatska publika upoznala ju je izvedbama njezinih drama Art, Bog masakra i Razgovori nakon pokopa, dok je Bella figura njezina najnovija drama, praizvedena 16. svibnja. 2015. na berlinskoj Schaubühne a u HNK-u Zagreb premijerno je izvedena 6. studenoga 2015.
Boris je uspješan poduzetnik koji namjerava uživati u romantičnoj večeri sa svojom ljubavnicom Andreom, koja je samohrana majka i pomoćnica u ljekarni. Spomenuvši slučajno kako je restoran preporučila njegova žena, situacija odjednom postaje napeta. Borisu i Andrei pridružuje se drugi par, Eric i Françoise u pratnji Ericove majke, Yvonne. Ubrzo postaje jasno kako su oba para povezana nezgodom, a da sve bude kompliciranije, Françoise je najbolja prijateljica Borisove žene… Ostatak priče je zadivio Zadrane!
Više u kategoriji: Kultura
Izvor i foto: HNK Zadar
D. Šabić, mag. nov.