Apolitični

ZagrebDox u travnju donosi osamdesetak filmskih ostvarenja

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox održat će se od 3. do 10. travnja u kinu Kaptol Boutique Cinema, a donosi 80 ostvarenja prepoznatih na festivalima diljem svijeta i ovjenčanih brojnim nagradama, koja tematski rezoniraju s aktualnim događanjima u svijetu danas.

Kako se ističe u najavi, nakon dvije izazovne godine, privremenog premještanja u nove termine i nove-stare prostore, ZagrebDox u punoljetnost ulazi u proljetnom terminu vraćajući se u prostor kina Kaptol Boutique Cinema.

Tridesetak filmova ogledat će se u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji natjecateljskog programa ZagrebDoxa, dok su ostali dio službenih programa kao što su Biografski doxMajstori doxaTeen Dox te uvijek popularnim programima Kontroverzni dox i Stanje stvari.

Natjecateljski program donosi brojne filmove prepoznate na festivalima diljem svijeta: “A Night of Knowing Nothing” debitantski je film redateljice Payal Kapadia koji kroz formu pisama progovara o zabranjenoj ljubavi dvoje studenata iz Indije razdvojenih zbog pripadnosti različitim kastama. Ovaj hibrid dokumentarca i fikcije kroz intimnu priču osvjetljava šire društveno-političke probleme u današnjoj Indiji, a na festivalu u Cannesu ovjenčan je nagradom Golden Eye za najbolji dokumentarac.

Film “Ascension” američke autorice Jessice Kingdon, dokumentarac nominiran za Oscara te najbolji dokumentarac Filmskog festivala Tribeca, propituje pojam “kineskog sna” danas, istražujući kapitalističku hiperproizvodnju i paradoks napretka. Na spomenutom festivalu nagrađena je i autorica, i to za najbolju debitanticu dokumentaristicu.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay