Apolitični

Na zagrebačkom Sveučilištu promovirano 18 doktora znanosti, niti jedan nije iz Hrvatske

Sveučilište u Zagrebu postalo je u petak bogatije za 18 novih doktora znanosti, riječ je o izvanrednoj svečanoj promociji posebnoj po činjenci da svi promovirani dolaze izvan Hrvatske – iz susjednih Bosne i Hercegovine i Slovenije te iz nekoliko drugih zemalja Europe i svijeta.

Nove doktore znanosti promaknuo je u taj akademski stupanj rektor zagrebačkoga Sveučilišta Damir Boras u sveučilišnoj auli gdje im je čestitao na velikom postignuću istaknuvši kako je veliko zanimanje za doktorske studije na tom najvećem hrvatskom sveučilištu i potvrda njegove kvalitete.

Objasnio je da je izvanredna promocija priređena kako bi se doktorima znanosti, promoviranima na zagrebačkome Sveučilištu, izdale doktorske diplome jer, za razliku od Hrvatske gdje se, između dviju službenih promocija, priznaju izdane potvrde, u inozemstvu to nije tako već se traže isključivo diplome.

Na Agronomskome fakultetu doktorat stekao Jurica Primorac, na Arhitektonskome Lindihana Goxha, Senaida Halilović-Terzić i Nevena Predojević, na FER-u Boris Sučić, na FSB-u Ziad Boutanios, a na Filozofskome fakultetu Zvonko Benković, Borut Križ, Iva Rukavina Federico Tenca Montini i Veno Volenec.

Na Kineziološkome fakultetu doktorat su stekli Evangelos Chatzilelekas i Ivan Kvesić, na Medicinskome Nataša Črne Fureš, Merita Qorolli Meri i Labinot Shahini, na Prehrambeno-biotehnološkom Sk. Amir Hossain, a na Stomatološkome fakultetu Selma Porović.

To pak pokazuje da je Sveučilište u Zagrebu među 15 najboljih u Europi i to ne samo po veličini nego i po kvaliteti, a što se tiče mjesta u svijetu po kvaliteti obrazovanja na onoj najvažnijoj – Šangajskoj listi smo 300., a po znanosti na 500. mjestu’.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay