Apolitični

Zagrebačko predstavljanje knjige Jakoslava Davida Rojnice 

Zagrebačko predstavljanje knjige Jakoslava Davida Rojnice 

Poštovani i dragi prijatelji/ce,
pozivam Vas na promociju moje knjige ‘Ja sam 6387’ Danas u četvrtak, u Zagrebu u prostorijama tjednika Hrvatskog slova, u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice, u ulici Hrvatske bratske zajednice 4, u 19:00 sati.
Pozdrav Jakoslav David Rojnica

Dragi Jakove Davide,

Želim ti se zahvaliti za hrabrost da napišeš knjigu.
Ne bilo kakvu knjigu. Knjigu o onom “malom” dijelu tvog života kojeg se detaljno sjećaš…onog bolnog, iracionalnog, fantazmagoričnog dijela tvog života kad si kao mladić proživljavao nasilje institucija.

Pokušavam zamisliti koliku hrabrost je pisanje te knjige zahtijevalo. Mada se knjiga čita pitko, iza te jednostavne i čitljive forme krije se bol koja je u jednom momentu vodila i do iskušenja okončanja vlastitog života. Vidi se duhovno, duševno i tjelesno trpljenje bez ikakvog razloga ili opravdanja, vidi se nerazumno i ustrašeno rezoniranje institucija po njihov opstanak. Sve to zbog jednog mladog, nevinog bića koje se zaljubilo u istinske bogomdane vrijednosti. Koji nikome nije želio ni činio zlo. Jer se Boga bojao. I poštivao savjete svojih mudrih roditelja. I ljubio.

Ova knjiga je mirotvorna. Zato što David uviđa ljudsku ograničenost, strah…uviđa, osvješćuje to u svakoj, po njega problematičnoj situaciji, ali ne mrzi. Njegovo čisto srce ne dozvoljava da ga obuzme mržnja ili osveta.
David se boji Boga a razložno se ponaša prema ljudima. Naravno da naročito pazi kako će se ophoditi i razgovarati sa onima slabima, nerazumnima, ustrašenima i zločestima koji provode naređene nasilne radnje. Divim se razumnosti, razložnosti i snazi duha tog mladog 22-godišnjaka.

Nakon svega pretrpljenog David doživljava katarzu, oslobođenje od primisli da ne oprosti nesretnim sudionicima tog dijela njegovog života.

I eto knjiga završava happy endom koji nam je svima nagrada na kraju mučnog i suosjećajnog čitanja o Davidovim trpljenjima.

Jako sam radosna da poznajem Jakova Davida, da mi je prijatelj. Hvala ti da si imao hrabrost i povjerenje u ljude kad si odlučio povjeriti nam tako osjetljiv dio svog života. I zato knjiga ostavlja dubok dojam na dušu čitaoca. Širi ljubav i opraštanje ma što nam se u životu nepravednog dogodilo. Vjeru, nadu i ljubav.

A po tebi Jakove, po tvom osmijehu vidim da nisi ogorčen nego živiš radost života. Tvoj život nakon Golog otoka je najbolja poruka i recenzija tvoje vlastite knjige!

Hvala ti!

Rozalija Bulatović