Apolitični

Zagrebački solisti u Splitu

Ansambl Zagrebački solisti nastupit će u okviru 61. Splitskog ljeta 14. kolovoza s početkom u 21 sat, na Meštrovićevim Crikvinama.

Posjetite koncert, uljepšajte si četvrtak glazbom u izvedbi Zagrebačkih solista i neka vam taj koncert bude uvertira nadolazećem vikendu!

Crtica o Zagrebačkim solistima

Riječ je o ansamblu osnovanom 1953. godine koji se može pohvaliti s preko tri tisuće odrađenih koncertnih nastupa te opsežnim glazbenim repertoarom koji uključuje glazbena djela iz baroka, klasicizma, romantizma, ali i suvremena djela koja najčešće potpisuju mlađe generacije današnjih skladatelja.

Ansamblom su dosada ravnali Dragutin Hrdjok, Tonko Ninić, Anđelko Krpan i Borivoj Martinić Jerčić. Danas Zagrebački solisti nastupaju uz glasovitoga violinista Sretena Krstića kao svojega koncert-majstora, a ujedno i koncert-majstora Münchenske filharmonije.

Do sada su Zagrebački solisti koncertirali u najvećim i najslavnijim koncertnim dvoranama kao što su Musikverein (Beč), Concertgebouw (Amsterdam), Royal Festival Hall (London), Berlin Philharmonic Hall, Tchaikowski Hall (Moskva), Santa Cecilia (Rim), Carnegie Hall (New York), Opera House (Sydney), Victoria Hall (Ženeva), Teatro Real (Madrid), Teatro Colon (Buenos Aires).
Često su Zagrebački solisti nastupali i s glasovitim svjetskim solistima, a neka od imena koja valja istaknuti su: Henryk Szeryng, Alfred Brendel, Christian Ferras, Pierre Fournier, Leonard Rose, James Galway, Jean-Pierre Rampal, Aldo Ciccolini, Katia Ricciarelli, Lily Laskine i drugi.
Objavili su više od sedamdeset nosača zvuka, i to za kompanije poput kuća Vanguard, EMI, ASV, Eurodisc, Melodia, Hispa-vox, Pickwick i Croatia Records. Od recentnijih izdanja ističe se nosač zvuka s djelima Ernesta Cordera kojega su snimili s istaknutim solistima – violinistom Guillermom Figueroom te gitaristom Pepeom Romerom, a koji je i nominiran za nagradu Latin Grammy.
Šezdeset godina uspješnoga djelovanja ovoga renomiranog hrvatskog ansambla klasične glazbe može se zahvaliti brojnim sjajnim glazbenicima koje odlikuje zavidna razina i discipliniranost u vještini kojom se bave te nepresušan entuzijazam i ljubav prema glazbi, a napose komornom muziciranju.

Više u kategoriji: glazba
Izvor / foto: HNK Split
Jelena Perko, mag. oec.