Apolitični

Zagrebački kvartet slavi 100 godina i rekonstruira prvi koncert ansambla

Zagrebački kvartet obilježit će 100. obljetnicu osnutka 25. travnja svečanim koncertom u Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ), a izvest će isti program koji je izvela prva postava ansambla 1919. godine, najavili su u srijedu članovi ansambla.

Aktualni članovi ansambla violinisti Martin Krpan i Davor Philips, Hrvoje Philips na violi i Martin Jordan na violončelu tako će 25. travnja u HGK-u izvesti 9. gudački kvartet u d-molu Antonína Dvořáka, “Kvintni” gudački kvartet u d-molu Josepha Haydna te 2. gudački kvartet u F-duru Petra Iljiča Čajkovskoga.

U srijedu je predstavljen i novi nosač zvuka Zagrebačkog kvarteta “Klasični vrt”, na kojemu se nalaze djela za gudački kvartet hrvatskih skladatelja Igora Kukuljerića, Srđana Dedića, Marka Ruždjaka, Adalberta Markovića i Pavla Sviličića.

Uoči obljetničkog koncerta izdat će se i monografija Zagrebačkog kvarteta koju je napisao muzikolog Borko Špoljarić, a obljetničku sezonu kvartet će zaključiti koncertom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog 30. studenoga.

Cijeli članak možete pročitati na: nacional.hr

Foto: Pixabay