Apolitični

Zagreb: Počinje Festival svjetla

Oblaci na Zrinjevcu, roboti na fasadi Mimare, figure koje tipkaju po mobitelima na Strossu….

Svjetlosna umjetnost vraća se u Zagreb. Ovogodišnji 5. Festival svjetla Zagreb kroz pet će dana, od 15. do 19. ožujka, građanima predstaviti 33 atrakcije na 28 lokacija Gornjeg i Donjeg grada, a starim lokacijama pridružuju se i nove poput Ribnjaka, Stare Vlaške, Kurelčeve ulice, Trga hrvatskih velikana, Trga žrtava fašizma, Dolca i Opatovine.

Izdvajamo nekoliko prijedloga koji će vas, kako se najavljuje uvesti u igru svjetla, boja, oblika te ponekad i zvuka i plesa.

1. Absorbed by light na Strossmayerovom šetalištu (istok)

Light art Collection predstavlja tri figure koje sjede na klupi jedne do drugih, pognutih glava, dok prstima tipkaju i prelistavaju sadržaje, a svjetlo ekrana im obasjava lice.

2. Odd Dynamics (Muzej Mimara)

MP-STUDIO i Festival of Lights International donose projekciju koja pripovijeda priču o industrijskim revolucijama te gledatelja vodi na povijesno putovanje od kamenog doba, preko izrade metala, pojave parnog stroja i elektronike pa do umjetne inteligencije i robotike.

3. The Spirit of Nature (Trg bana Josipa Jelačića)

Proljeće samo što nije stiglo, a njegov dolazak slavi upravo ovaj živopisni prikaz prirode i cvijeća u cvatu, koji lako može poslužiti i kao simbol novih početaka i rasta. 

Cijeli članak sa svim prijedlozima i foto-galerijom možete pronaći na: jutarnji.hr

Foto: TZGZ