Apolitični

‘Zagreb će stati uz bok New Yorku i Berlinu‘. Evo što donosi ovogodišnja Artupunktura

U Laubi je predstavljena ovogodišnja Artupunktura, bogati kulturno-umjetnički projekt Turističke zajednice grada Zagreba i partnera, koji će glavnome gradu od 15. rujna “pružiti terapiju umjetnošću”.

Prošlogodišnje, premijerno izdanje projekta (koji je zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet ovom prilikom nazvao “kaleidoskopom koncepata, ideja i pristupa”) u koje je bilo uključeno osmero partnera, oživjelo je grad, a budući da će mu se ove godine pridružiti još petnaest novih i veoma različitih projekata, utjecaj bi mogao biti još značajniji.

Sveukupnost projekta ukratko je predstavila direktorica TZGZ-e Martina Bienenfeld, a na njeno izlaganje su se s najvažnijim informacijama o pojedinačnim projektima nadovezali direktor Kuće Lauba Tomislav Kličko, koautor Projekta Ilica Aleksandar Battista Ilić te suradnice na projektu “UpArt” i “Art Future” Ana Mikin i Martina Lucić Čanak.

Među vrijednim projektima ističe se “Art & Grad”, koji je Kličko opisao kao “najveću umjetničku intervenciju u Zagrebu ikad”. Cilj projekta je “aplikacija umjetnosti na mjesta gdje obično stoje komercijalni plakati te “čišćenje kakofonije komercijalnih poruka”.

Pažnju bi mogli privući i “Art Future”, koji se bavi digitalnom umjetnosti te “UpArt” i njegova instalacija “Pupoljci”, koji fokus stavljaju na održivu umjetnost.

“Zagreb će ovom prilikom nakratko sati uz bok gradovima poput New Yorka, Berlina i Hong Konga, koji predvode polje digitalne umjetnosti…”, kaže Lucić Čanak.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay