Apolitični

Zadrani uz izložbu plakata i predstavu K. Kolumba

Krenulo je novo druženje kulturnjaka i onih koji vole kazališnu umjetnost. U utorak, 20. listopada nova kazališna sezona HNK-a Zadar započinje istodobno izložbom i premijernom predstavom. Ove godine HNK Zadar slavi 70 godina postojanja kazališta, a povodom toga istog dana s početkom u 11 sati u Maloj dvorani HNK-a Zadar uslijedit će otvorenje izložbe plakata HNK Zadar (iz Zbirke negativa Ante Brkana Galerije umjetnina NMZ) u organizaciji HNK-a Zadar i Galerije umjetnina NMZ, a navečer s početkom u 20 sati ne propustite pogledati nagrađenu predstavu Zagrebačkog kazališta mladih, Kristofor Kolumbo nastalu prema tekstu Miroslava Krleže u režiji maestralnog Renea Medvešeka, a u glavnoj ulozi je sjajni Krešimir Mikić.
Kristofor Kolumbo pripada ciklusu ekspresionističkih scenskih vizija izdanih tijekom 1918. i 1919. (Hrvatska rapsodija, Kraljevo, Kristofor Kolumbo Michelangelo Buonarotti). Sva četiri teksta problematiziraju odnos genija ili sanjara i mase, odnosno, nesrazmjer ideala pojedinca i interesa mase.

Medveškova predstava Kristofor Kolumbo prema komadu M. Krleže iz 1917. bavi se preko antologijske slike broda koji otkriva Novi svijet, pojedincem i zajednicom u napetom odnosu lutanja, iščekivanja, pragmatičnih ciljeva, ideala i nade. Mornari i Kolumbo slika su današnjeg stanja stvari u kojem ta „kompaktna većina” neprestano ljuta na sve oko sebe, usmjerena na prizemne ciljeve i sitne prevare, dok se jedino usamljeni kapetan pita o dubljim razlozima traženja i postojanja, napora i patnji i poziva gledatelja da odluči što mu znači „Nova Zemlja”.
Pogledajte izložbu plakata i najavljenu predstavu u HNK-u Zadar povodom početka nove kazališne sezone.
Dobro došli!
Više u kategoriji: Kultura
Izvor i info: HNK Zadar
D. Šabić. mag. nov.