Apolitični

Zadarski povijesni sakralni objekti

Višestoljetna burna povijest, stvaranja i čuvanja baštine ostavili su ožiljke, ali i brojne zapise vremena, današnju vrijednu spomeničku baštinu grada.

Iz svih povijesnih razdoblja sačuvane su brojne crkve i spomenici kulture na kojima je vidljivo umjetničko graditeljstvo svih stilova, od rimskog doba preko srednjeg vijeka do suvremenog graditeljstva. Njih 70-ak nalazi se u samoj povijesnoj jezgri grada, dok ostali dijelovi s užom i širom okolicom broje preko 600 nepokretnih spomenika kulture.
Donosimo vam gradske sakralne objekte u Donatovom gradu:
Crkva sv. Marije
Pripada samostanu benediktinki koji je osnovala zadarska plemkinja Čika 1066. g. iz najuglednije zadarske plemićke obitelji – Medijevci, prema nekim izvorima bila je polusestra hrvatskog kralja Petra Krešimira IV.
Crkva sv. Krševana – opatijska bazilika
Samostanska crkva muškoga benediktinskog samostana s imenom tog sveca zaštitnika.
Crkva sv. Frane
Zadarska franjevačka crkva, najstarija dalmatinska crkva gotičkog stila.
Crkva sv. Šime
U 5. stoljeću posvećena sv. Stjepanu Prvomučeniku, a u od 1632. godini u svoje svetište primila je srebrni kovčeg sv. Šimuna te od tada nosi njegovo ime.
Crkvena građevina posvećena Gospi od Zdravlja
Nalazi se pred perivojem Gospe od Zdravlja. U njoj se čuvala slika Gospe od Kaštela koju je naslikao Blaž Jurjev Trogiranin u 15. st. (danas je u stalnom postavu izložbe crkvene umjetnosti).
Crkva sv. Ilije
Pravoslavna crkva, leži na rimskom kapitolu. Sagrađena je u kasnobaroknom stilu krajem 18. stoljeća na mjestu srednjovjekovne crkve istog imena koja je u to vrijeme služila Grcima pravoslavne vjere, uglavnom vojnicima i pomorcima. U njoj se čuva bogata zbirka ikona iz 16. do 18. stoljeća.
Crkva sv. Andrije
Crkva sv. Andrije nalazi se na križanju Ulice Dalmatinskog sabora i Ulice Hrvoja Vukčića. Zajedno s crkvom sv. Petra Starog s ugrađenim antičkim elementima koristi se kao izložbeni prostor. Do tih crkava se nalazi renesansno pročelje crkve sv. Marcele iz 16. stojeća.
Crkva sv. Dominika
Gotička crkva sv. Dominika nalazi se zapadno od Kopnenih vrata. U sklopu samostana djelovalo je i prvo sveučilište koje se spominje još davne 1396. godine.
Crkva sv. Ilije Proroka
Pravoslavna crkva podignuta neposredno uz Forum u 16. stoljeću za potrebe grčkih pomoraca i trgovaca. U 18. stoljeću je nadograđena i predana na upotrebu srpskoj zajednici.
Svetište Gospe Maslinske i Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije – crkva Gospe Maslinske
Svetište Gospe Maslinske i Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije – crkva Gospe Maslinske, datira iz 12. st. pod nazivom Sancta Maria de Roveris (Gospa u Dubovima).
Legenda o sv. Anastasiji
Legenda govori o Rimljanki, ženi patricija koja je zbog svoje želje za djevičanstvom bila zatvorena u kućnom pritvoru.

D. Šabić