Apolitični

Zadarski plesni ansambl u Narodnom muzeju

Dana 5. listopada, Zadarski plesni ansambl predstavit će se na pomalo drugačiji način. Naime, ove srijede u zadarskom Narodnom muzeju otvara se izložba fotografija, plakata i kostima čiji su glavni akteri pripadnici kulturnog plesnog Zadarskog ansambla.

Zadarski plesni ansambl posebno je zanimljiv i zbog svoje povijesti budući da se radi o najstarijem dalmatinskom ansamblu suvremenog plesnog izraza. Kako se datumi osnivanja Zadarskog plesnog ansambla i Dan obrane grada Zadra poklapaju, o terminu otvaranja izložbe nije trebalo dvojiti.

Ideja izložbe nastala je još ovoga ljeta, nakon što je na Zadarskom kazališnom ljetu izvedene predstava „Arhiviranje” čija je osnovna tema bila vezena uz pojmove tajnog dnevnika umjetničke prakse te nesvakidašnjem pristupa memoriranju i pohranjivanju materijala, ideja i umjetničkih izvedbi kroz koncept suvremene izvedbene umjetnosti. Sličnu ideju dobili su i organizatori izložbe fotografija i plakata Zadarskog plesnog ansambla koji su odlučili ovaj zanimljivi kulturno-umjetnički sastav prezentirati na jedan drugačiji način.

Zadarski plesni ansambl – posebno predstavljanje

Zadarski plesni ansambl, koji su osnovale Sanjom Petrovski i Nives Šimatović Predovan, tako ove godine, 5. listopada, slavi dvadeset i putu godišnjicu od osnutka. Kako bi predstavljanje izložbe bilo kompletno, te kako bi imalo svoj pravi smisao predstavljanja onoga što Zadarski plesni ansambl radi najbolje, na gradskom trgu, prije samoga otvorenja izložbe, nastupat će mlađe generacije plesnog ansambla. I samo otvorenje izložbe bit će zanimljivo i posebno zbog plesnog performansa pod naslovom „Listopad” nastalog na fragmentima istoimenom romana autora Tomislava Marjana Bilosnića.

Izložbu su pripremili osnivačica Zadarskog plesnog ansambla Sanja Petrovski, kostimografkinja Marija Šarić Ban te slikar Igor Gluić.

Izložba će biti otvorena dva tjedna u prostorima zadarskog Narodnog muzeja te će se moći posjetiti svaki radni rad od 5. do 19. listopada. Svakako posjetite Narodni muzej i doživite moć plesa i umjetnosti Zadarskog plesnog ansambla u jednom posve novom ruhu koje još jednom dokazuje da su umjetničke varijacije bezbrojne kao i uživanje u toj istoj umjetnosti.