Apolitični

Zadarska galerija ljepote i umjetnosti…

 

Zadar je prepun galerija, muzeja, kulturnih institucija i drugih izložbenih prostora, a jedan od takvih je i Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar osnovana još polovicom 20. stoljeća, a od tada do 1963. bila je samostalna ustanova. Prva je institucija takve vrste u Zadru koja se bavi skupljanjem, čuvanjem i predstavljanjem umjetničke građe, najvećim dijelom 20. stoljeća. Fundus od početnih 80 radova narastao je otkupima i donacijama na 1700 umjetničkih predmeta. Tomu treba dodati oko 30000 negativa fotoreporterskog opusa Ante Brkana.

 

Značajno je za istaknuti kako galerija u svom fundusu posjeduje umjetnine XVII., XVIII. i XIX. st. te čuveni „Ugljanski triptih” iz XIII. st. (stalna posudba SICU), a najveći dio pripada XX. stoljeću. Građa je podijeljena na: Zbirku starog slikarstva, Zbirku ikona, Zbirku umjetnosti XIX. i XX. st. (do 1945.), Zbirku suvremene umjetnosti, Zbirku negativa Ante Brkana i Zbirku fotografija. Galerija je od osnivanja smještena u Providurovoj palači te je jako dobro posjećena. Povremene izložbe Galerije umjetnina održavaju se u izložbenom paviljonu Gradska loža, a u organizaciji Galerije priređuje se i Salon mladih koji, s prekidima, traje od 1977. god. kao pregled stanja mlade zadarske likovne scene, te niz retrospektiva, samostalnih i skupnih izložaba hrvatskih i svjetskih umjetnika. Također, Galerija je gostovala i u drugim sredinama Hrvatske, suorganizator je izložbi s ostalim muzejima te ugošćuje izložbe drugih muzeja i galerija.
Galerija umjetnina posjeduje knjižni fond koji broji oko 5500 naslova, uglavnom iz područja moderne i suvremene umjetnosti. Ako imate želju posjetiti Zadar, svakako pogledajte izložbu i eksponate u Galeriji umjetnina Narodnog muzeja Zadar.

Izvor: zadar.travel
Više u kategoriji: Kultura
D. Šabić, mag. nov.