Apolitični

Zadar domaćin 14. Festivala folklorne koreografije

Najbolja folklorna koreografija Hrvatske večeras će se predstaviti u Zadru brojnim poklonicima umjetničke i kulturne baštine koja  Donatovom gradu privlači nove turiste. Plesom, sviračima i narodnim nošnjama predstavit će se preko 400 folklornih umjetnika.

Folklor i koreografski način očuvanja kulturne baštine bit će u prvom planu posljednjeg danu travnja u zadarskoj nacionalnoj kazališnoj kući. Naime, Zadrani su odlučili pripremiti 14. Festival folklorne koreografije koji će se održat u subotu, 30. travnja 2016. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru s početkom u 20.00 sati.


Manifestacija je natjecateljskog je karaktera, a ove godine natječe se 10 koreografa prema odabiru selektora Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja. Hrvatsko društvo folklornih koreografa i voditelja potpisuje organizaciju festivala, a ono je zapravo jedino priznato kao strukovna udruga s područja folklorne djelatnosti u Hrvatskoj, te su joj podršku i potporu pri organizaciji nesebično dali grad domaćin kao i neke institucije i organizacije državne i lokalne razine koje su svakako dobrodošle, posebno kad je kultura i očuvanje baštine u pitanju. Organizatori su najavili da će najuspješnije ovogodišnje koreografije biti posebno nagrađene, a proglasit će ih selektori Goran Knežević i Goran Ivan Matoš. Zadar se ponosi s ovim festivalom, pa kad malo i bolje pogledamo, možemo sa sigurnošću potvrditi da je on kao kulturološka priredba, poseban i originalan na području Hrvatske, ali i u svijetu. Dodajmo za kraj ove priče da se ovaj festival svake godine održava u drugom hrvatskom gradu, kako bi se folklorno stvaralaštvo približilo što većem broju ljudi. Interesa ne manjka, a kako i bi kad na manifestaciji nastupi čak oko 400 folklornih plesača i svirača, na zadovoljstvo njih samih, grada domaćina i posjetitelja.

Izvor i foto: zadar.travel
D. Šabić, mag. nov.