Apolitični

Zabrinjavajući rezultati istraživanja oblaka: Znanstvenici upozoravaju na opasnost plastičnih kiša

Da je mikroplastika prisutna i u oblacima pokazalo je nedavno provedeno istraživanje japanskih znanstvenika. U okviru studije, popeli su se na planine Fuji i Oyamu kako bi skupili vodu iz oblaka, nakon čega su analizirali uzorke kako bi odredili njihova kemijska i fizikalna svojstva. Rezultati su pokazali kako se u litri vode nalazi između 6,7 i 13,9 komada plastike, a identificirali su devet različitih vrsta polimera i jednu vrstu gume u mikroplastici u zraku, veličine od 7,1 do 94,6 mikrometara.

Kada mikroplastika dospije u gornje slojeve atmosfere i bude izložena ultraljubičastom zračenju sunčeva svjetla, ona se razgrađuje, čime pridonosi staklenički plinovima, objasnio je glavni autor studije Hiroshi Okochi sa sveučilišta Waseda.

Čestice mikroplastike koje su prisutne u oblacima, naravno, vraćaju se na Zemlju. Znanstvenici takve kiše nazivaju “plastičnim kišama” i one zagađuju kopno i vode, odnosno more, ali i sve što ljudi jedu i piju pa je jasno da na kraju takve mikročestice završe i u našim tijelima.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay