Apolitični

ZABRINJAVAJUĆE !!! PRESUŠILO IMOTSKO MODRO JEZERO!

Presušilo je imotsko Modro jezero. Vijest koja bi bila itekako atraktivna u neka vremena od prije dvadeset, ili trideset godina, danas izgleda sasvim uobičajena. Naime, u posljednjih deset godina, znači tamo od 2011. godine pa do ove 2021. godine Modro jezero je presušilo čak četiri puta!

Znači, 2011., 2017. ,2020., i ove 2021. godine. Ne pamti se u njegovoj povijesti, jer nigdje nije ni zapisano, da je u jednom desetljeću jezero presušilo četiri puta. Objašnjenje stručnjaka idu u smjer nastalih klimatskih promjena,velikih suša,potresa i sličnih prirodnih nepogoda.

No,očito ovo je zabrinjavajući fenomen po mnogima koji vrlo dobro poznaju ćudi Modroga jezera. Konačno i promjene koje su od prošle godine nastale na njegovom dnu, a to je formiranje novih izvora i uvora, zatrpavanje postojećih, odronjavanja stijena, posebno sa njegovih sjevernih litica, ukazuje da Modro jezero i pored višemilijunske starosti i dalje na sebi svojstven način “diše”.

Imoćani se jednostavno moraju privikavati na ove promjene, bez obzira što mislili kako bi njihov modri biser mogao biti imun na nastale klimatske promjene. Kiše što su s početka godine padala u Imotskoj krajini i susjednoj Bosni i Hercegovini odakle podzemnim dotocima jezero i dobiva vodu, pa i one proljetne, napunile su vodostaj jezera i blizu stotog metra.

Nitko tada i nije pomišljao da bi jezero moglo presušiti. No, onda su uslijedili dani suše tijekom ljetnih mjeseci. Voda je počela padati, da bi se već krajem kolovoza moglo naslutiti ovako nešto.

Obilnijih kiše nije bilo ni tijekom rujna i onda malo, po malo voda je otjecala da bi potpuno presušenje nastalo prvih dana listopada.

Prije dvadesetak i više godina voda bi na koti od tridesetak metara vrlo sporo otjecala, pa bi se događalo da jesenske kiše ponovno obnove njegov vodostaj na više. Očito, ovih posljednjih desetak godina drastično se promijenilo podzemlje jezera.

Svjedoči to i slučaj zabilježen tamo početkom prosinca 2020. godine kada je nakon velikih kiša po prvi put voda počela izvirati sa njegove jugozapadne strane, točnije odmah ispod prve jezerske serpentine. A kako su u jezeru izvori , ujedno i uvori, onda je logično da voda putem tih novih podzemnih šupljina odlazi. Ovo su konačno samo laičke pretpostavke , no sigurno bi sadašnje stanje Modroga jezera trebala proučiti i struka.

Dakako da s presušenjem Modrog jezera rastu i neke druge tenzije u Imotskom. Riječ je o organizaciji spektakularne nogometne utakmice na njegovom presušenom dnu. Pripreme za to već su počele i kod Vilenjaka sa zapadne i Vukodlaka sa istočne strane jezera.

Zapravo, čeka se još mala adaptacija samoga terena i utakmica bi se mogla organizirati, ako ne okrenu veće kiše. A one bi, posebno u susjednoj Bosni i Hercegovini trebale padati nekoliko dana i to vrlo obilno da bi se aktivirali izvori na dnu jezera. Kada su u pitanju novonastale klimatske promjene, danas je sve moguće.

Ipak do toga što će biti ili što će se dogoditi, našim vjernim čitateljima darujemo set fotografija presušenog Modrog jezera. Ono je i ovako lijepo i atraktivno, ali samo desetak dana, jer Modro jezero bez vode, priznat ćete, jednostavno niti je jezero, a niti je normalno.

Tekst i snimci: Braco Ćosić