Apolitični

Zaboravljene melodije izvodit će klavirist Marin Limić u splitskom HNK-u

Ovog ponedjeljka, 16. svibnja već od 18.00 sati u Foajeu HNK Split predstavit će vam se Marin Limić na klavirskom koncertnom izdanju – ZABORAVLJENE MELODIJE.

Marin Limić, pijanist, osnovno i srednje glazbeno školovanje završio je u splitskoj Glazbenoj školi Josipa Hatzea, u razredu pedagoga i koncertne pijanistice Jadranke Garin. U razdoblju od 1997. do 2003. na državnim i međunarodnim natjecanjima višestruko je nagrađivan prvim i drugim nagradama.
Od 2003. student je Muzičke akademije u Zagrebu u klasi prof. Đorđa Stanettija i Lovre Pogorelića, da bi na poziv Arba Valdme, uglednog pedagoga ruske pijanističke škole, otišao u Köln i tamo početkom 2010. diplomirao u njegovoj klasi na „HochschulefuerMusik” u Kölnu. Limić se istodobno usavršava na seminarima vrsnih pedagoga: C. Stanczyk, Krpan, Baranyay, Gililov,Dalibaltayan…


Njegov talent i rano postignute značajne uspjehe prepoznali su gad Solin, Splitsko-dalmatinska županija i općina Klis, čiji je bio višegodišnji stipendist.
Limićev repertoar uključuje djela baroknih majstora Bacha i Scarlattija preko Haydna, Mozarta, Beethovena, posebno Chopina i Liszta, zatim Debussyja, Ravela, Prokofjeva, Berga te hrvatskih skladatelja. U svom opusu ima tridesetak vlastitih skladbi koje izvode i drugi pijanisti.
Održao je brojne solističke koncerte, a nastupao je i uz pratnju orkestara pod ravnanjem dirigenata P. Dešpalja, M. Tarbuka i I. Lipanovića. U Hrvatskom glazbenom zavodu nastupao je nekoliko puta, pa tako i 2005. kada je surađujući s Hrvatskim komornim orkestrom svirao Mozartov A-dur koncert (KV 414) koji je snimio Hrvatski radio te 2013. kada je izveo Haydnov Koncert u D-duru uz pratnju istog ansambla.
Od pedesetak njegovih nastupa posebno treba istaknuti izvedbu kultnih koncerata u Dubrovniku uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Iznimno uspješne solističke recitale imao je u Bechstein Zentrumu u Kölnu (2008.), u Maloj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu (2011.) te na međunarodnoj manifestaciji Mostarsko proljeće (2012.). Svirao je s orkestrom splitskog HNK-a (2013.). Održao je koncerte u češkim gradovima Rakovniku i Pragu te u dvorcu Brandys nad Labem (2014.).
Programski će izvesti :
BEDŘICH SMETANA
Polka u A-duru
JOHN FIELD
Nocturno u Es-duru
Nocturno u B-duru
Nocturno u G-duru
FRANTIŠEK ČERNOCH
Varijacije za klavir – Tema. Andante
I. Allegretto
II. Allegro
III. Andante
IV. Tempo di valse
V. Allegretto
VI. Polka
VII. Rondo. Allegro
VIII. Tempo di Marcia
IX.
X. Maestoso
ENRIQUE GRANADOS
Žalopojke ili Djevojka i slavuj – iz ciklusa Goyescas
BORIS PAPANDOPULO
Partita
Popevka
Igra
Adagietto
Toccata
Budite ovog ponedjeljka u HNK-u Split i pljeskom pozdravite sjajnog umjetnika na klaviru, Marina Limića.

Izvor i foto: HNK Split,glazbenik-marinlimic.hr