Apolitični

„Zaboravljena budućnost” u Muzeju grada Trogira

Hoće li „Zaboravljena budućnost” – izložba Snježane Mayer u Muzeju grada Trogira biti – nezaboravna?

– Hoće.
Upravo zato ne biste smjeli zaboraviti u bliskoj budućnosti – već u utorak, 4. listopada 2016. u 20:00 sati – prisustvovati njenom otvaranju koje će se održati u atriju Muzeja grada Trogira!
Novi umjetnički ciklus Snježane Mayer rezultat je kako duhovnog doživljaja, tako i realnog opažanja potaknutog dubokim promišljanjem sudbine narodne nošnje Dalmatinske zagore. Ovaj važan segment kulturne baštine bogata je riznica novih otkrića i saznanja, skrivenih vrijednosti i inspiracije. Upravo u tu riznicu poseže umjetnica u stvaranju izložbe znakovitog naslova „Zaboravljena budućnost”. Pitajući se na koji način prikazati svu ljubav, strpljenje, znanje, dekorativnost i fascinantne rukotvorske vještine sadržane u narodnoj nošnji – jednom od „najkompleksnijih dometa narodnog stvaralaštva”, Snježana Mayer kao odgovor pronalazi kolaž.

„Zaboravljena budućnost”

Baš kao što je Kamila Tončića, osnivača splitskog Etnografskog muzeja i Umjetničke galerije, zanimalo „unaprjeđenje sadašnjosti”, pa je intenzivno radio na primjeni narodnih elemenata u suvremenom likovnom oblikovanju te poticao slikarske i kiparske interpretacije narodnih nošnji, tako i Snježana Mayer u svojoj „Zaboravljenoj budućnosti” intenzivno stvara primjenjujući ornamente s narodnih nošnji u svojim kolažima. Izvornost i originalnost tradicijske umjetnosti sadržane u narodnoj nošnji, izvor su njene inspiracije. Koristeći izvorne materijale – vunene i pamučne tkanine, svileni i pamučni konac, vunene niti, metal, zlatne i srebrne niti u kombinaciji s drvom, ali i tehnike vezenja, pletenja i filcanja, autorica na jedan drugačiji, a opet prepoznatljiv način ukazuje na svu ljepotu sadržanu u veličanstvenoj jednostavnosti oblika. Prepoznatljivost i odanost tradiciji očituje se i u korištenju tzv. lokalnog kolorita, kojeg je slikar i povjesničar umjetnosti, Ljubo Babić, ustanovio u svojoj studiji kolorističkih odnosa u narodnim nošnjama. Baš kako je on i smatrao – da likovni govor kolektiva treba poslužiti u oblikovanju likovnog izraza umjetnika – suprotstavljanjem akromatskih boja kromatskima, posebice bijele i crvene te crne i crvene, u ovoj se izložbi kroz individualno stvaralaštvo evocira likovni govor kolektivnog stvaralaštva kojim pričaju narodne nošnje.
„Narodna je nošnja slika vještine, likovnog shvaćanja i dometa naroda koji je i u tom, za život neophodnom rekvizitu, našao medij kroz koji je progovorio iz dubine svoga bića, da bi na taj način i svojim govorom izrazio težnju za ljepotom. Prirodna okolina, kulturno-povijesni utjecaji i vlastiti stvaralački poriv naroda prisutni su uvijek u oblikovanju narodnog ruha i zbog toga nošnja predstavlja jedno od najkompleksnijih dometa narodnog stvaralaštva.”

Jelka Radauš-Ribarić

Program otvaranja obogatit će članovi KUD-a Labišnica.
Izložba će biti otvorena do 12. listopada 2016. godine. Može se razgledati u atriju Muzeja grada Trogira radnim danima 09:00 – 12:00 te 17:00 – 20:00, a subotom 09:00 – 12:00.
Veselimo se vašem dolasku!

Maja Maljković