Apolitični

Za hrvatske otoke razvija se i gradi 21 katamaran, autonoman, na solarni pogon!

Hrvatska je pomorska zemlja te su brodovi, uglavnom trajekti i katamarani, često jedina veza s civilizacijom za desetke tisuća stanovnika na 47 naseljenih otoka. Zbog toga je učinkovit i ekološki brodski prijevoz od strateške važnosti za našu zemlju. Dio rješenja bi mogao biti i sustav autonomnih električnih brodova, prijedlog čega je jučer predstavljen u Zagrebu.

Inicijativa predviđa razvoj i gradnju 21 putničkog broda kapaciteta 100 do 300 putnika, koji će biti izgrađeni u tri veličine, te će po jedan od svakog modela biti smješteni diljem Jadrana u sklopu pilot projekta testiranja mogućnosti pojedinih destinacija. Bit će odabrano ukupno sedam destinacija temeljem zajedničkoga promišljanja s nadležnim tijelima.

Razvoj flote elektro-brodova prate i zahtjevi za razvojem energetske infrastrukture za opskrbu brodova električnom energijom. Projekt predviđa i razvoj punionica s baterijskim spremnicima te solarnim elektranama za proizvodnu električne energije.

Baterijski spremnici punionica brodova svojim spajanjem na energetsku infrastrukturu doprinijet će razvoju pametnih otoka i gradova kao dio sustava “pametnih“ mreža koje će omogućavati pohranu i isporuku električne energije.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Na postojećem iCat modelu testirat će se i primjenjivati elektro-pogon i autonomna plovidba/PD