Apolitični

Yangwang U8: svemogući električni “tenk” iz Kine, “obični” električni SUV-ovi prema njemu izgledaju kao dječje igračke

Kineski proizvođač BYD predstavio je svoj novi, nevjerojatno robusni i moćni SUV, koji će karakteristikama posramiti Teslin Cybertruck i ostale električne kamionete nove generacije

Od ovoga tjedna na kineskom je tržištu dostupan moćni, potpuno električni SUV, tamošnje kompanije BYD, kojim žele potvrditi poziciju dominantnog lidera u tom segmentu. Potrebno je tek pogledati osnovne specifikacije da bi se vidjelo kako će novi Yangwang U8 biti novi standard za luksuzne terence u godinama koje dolaze. Ono što je predstavljeno, naime, daleko premašuje sve viđeno, od Cybertrucka na dalje, a “obični” električni SUV-i prema ovom modelu izgledaju kao dječje igračke.

BYD-ova je nova “zvijer” duga 5.319 mm, više od pola metra duža od Mercedesove G-klase, široka 2.050 a visoka 1.930 mm. Međuosovinski je razmak duži od nekih osobnih automobila te mjeri 3.050 mm. BYD-ova platforma e4 omogućava mu promjenu visine od tla za 150 mm zahvaljujući hidrauličnom ovjesu. Ali ni to nije sve kad je riječ o savladavanju teških terena: Yangwang U8 sposoban je plutati u vodi čak do 30 minuta, pa čak i ploviti brzinom od oko 3 km/h korištenjem kotača kao pogona i u tom slučaju.

S ugrađenom baterijom i punim rezervoarom benzina može prevaliti i do 1.000 kilometara bez zaustavljanja na punjaču ili benzinskoj postaji.

Cijeli članak možete pročitati na: autonet.hr

Foto: BYD