Apolitični

WWF traži oštrije kontrole nezakonitog ulova morskih pasa i raža na Mediteranu

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) upozorila je u ponedjeljak, uoči Svjetskog dana svjesnosti o morskim psima, 14. srpnja, na raširenost nezakonitih i neprijavljenih ribolovnih aktivnosti u 11 mediteranskih zemalja te je pozvala na oštrije kontrole.

U sklopu projekta M.E.C.O. građani znanstvenici podijelili su na društvenim mrežama veliki broj fotografija i videozapisa snimljenih posljednjih nekoliko godina u Italiji, Španjolskoj, Francuskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Cipru, Turskoj, Tunisu, Libiji, Alžiru i Maroku.

Evidencije, navodi WWF u priopćenju, ukazuju na nezakonit, neprijavljen i neregulirani ulov koji ugrožava mnoge zaštićene vrste, uključujući sklatove i bijele psine kojima prijeti izumiranje.

Krstinić: Morski psi i raže u Hrvatskoj su neželjeni ulov koji se ne evidentira

Patrik Krstinić iz WWF Adrije rekao je da se u Hrvatskoj morski psi i raže uglavnom love kao neželjeni ulov te se to ne evidentira.

Naglašava da do danas, nijedna mediteranska država nije u potpunosti izradila svoj nacionalni plan za očuvanje, upravljanje i dugoročnu održivo upravljanje morskim psima i ražama.

“Mnoge vrste su pred izumiranjem i ne budemo li pametno o njima skrbili dovest ćemo cijeli morski sustav u opasnost, a time i ljude koji žive od mora”, poručio je Krstinić.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay