Apolitični

WUHAN: VRATIO SE ŽIVOT U EPICENTAR KORONAVIRUSA Građani su možda izašli iz svojih domova, ali bijes prema vladajućima još uvijek je prisutan

U milijunskoj metropoli Wuhanu u središnjoj Kini, gde se najprije pojavio novi koronavirus, postupno se vraća svakodnevni uobičajeni život. Proteklog tjedna je vlada u Pekingu najavila kraj rigoroznih ograničenja slobode kretanja u Wuhanu. Autobusi ponovo voze, kao i šest od devet linija podzemne željeznice.

Nakon više od dva mjeseca zabrane kretanja, povratak u normalan modus za mnoge građane neće biti baš jednostavan, kaže Ben za Deutsche Welle. On se bavi trgovinom nekretninama. Kaže da će mu biti potrebno još dosta vremena, prije nego se počne opet dobro osjećati među ljudima. On je skeptičan i kada je riječ o pojmu „pobjeda” nad koronom.

„Ranije sam vikendom rado odlazio s prijateljima u kino ili na neke druge događaje. Ali, dok epidemija u potpunosti ne prođe, radije ću ostati kod kuće.”

“Središnja vlada u Pekingu nije razvila mehanizam pomoću kojeg bi pomogla ljudima da zadovolje svoje temeljne potrebe u ovoj ekstremnoj situaciji. Ljudi su se morali sami snalaziti.”

„Dragovoljci i lokalni državni službenici su mobilizirani, kako bi telefonski kontrolirali pridržavaju li se kućanstva mjera zabrane kretanja. Oni su obavljali nabavku svakodnevnih potrepština za obitelji. Oni su nam pomogli da prebrodimo sve to tijekom epidemije”, kaže Erik.

Ali, mnogo toga ovisi od vjerodostojnosti službenih navoda, i to ne samo vjerodostojnost vlade u Pekingu, kaže naš sugovornik: „Ljudima su potrebne točne informacije, kako bi mogli procijeniti rizike. Šta ako dođe do ponovnog izbijanja virusa u Wuhanu? Ovo pitanje uznemiruje mnoge, dok nam vlada istovremeno pritišće da se vratimo na radna mjesta.”

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay