Apolitični

World Press Photo Contest: Fotografi pokazali palac dolje umjetnoj inteligenciji

Za stvaranje vrhunskih fotografija kakve mogu osvajati međunarodne i poznate nagrade više uopće nije potreban fotoaparat, pri čemu ne mislimo na nekakav profesionalan i skupi aparat, već danas nije potreban nikakav uređaj za fotografiranje. Sve se može napraviti s tipkovnicom i AI alatima. To smo vidjeli na više primjera pa je tako u travnju ove godine umjetnik Boris Eldagsen osvojio nagradu na fotografskom natječaju za fotografiju u kategoriji kreativnosti, no on je tu nagradu odbio jer je nije uslikao već napravio korištenjem umjetne inteligencije.

Fotografije stvorene putem AI alata Midjourney osvojile su i nagrade na fotografskim natječajima u Australiji ranije ove godine te u Coloradu prošle godine, što dovoljno govori o tome kako je danas zaista jako teško, nekima i nemoguće razlikovati fotografiju generiranu od strane AI i pravu fotografiju koju je netko snimio mobitelom ili fotoaparatom.

Fotografi koji uživaju u svom hobiju, odnosno profesionalci koji žive od fotografiranja nisu previše sretni s takvim alatima.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Image by NoName_13 from Pixabay