Apolitični

WHO sad oštro kritizira lockdown: “Posljedica je užasna, grozna globalna katastrofa”

POSEBNI izaslanik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za covid-19 dr. David Nabarro odaslao je prije nekoliko dana prilično iznenađujuće upozorenje o ponovnom uvođenju opće karantene, poznatije po engleskom izrazu lockdown. 

U intervjuu za konzervativni britanski list Spectator Nabarro je poručio sljedeće: “Mi (iz WHO-a) ne zagovaramo korištenje lockdowna kao primarne metode kontrole virusa. Jedini slučaj kad vjerujemo da je lockdown opravdan je kad treba kupiti vrijeme za reorganiziranje, regrupiranje, rebalansiranje vaših resursa, zaštitu vaših zdravstvenih radnika koji su iscrpljeni. Ali općenito gledano, radije bismo da se to ne radi”.

Nabarro: Prestanite koristiti lockdown kao svoju primarnu metodu kontrole

“Pogledajte samo što se dogodilo s industrijom turizma, primjerice, na Karibima ili na Pacifiku jer ljudi nisu išli na ljetovanje. Pogledajte što se dogodilo malim farmerima diljem svijeta jer su im tržišta smanjena. Pogledajte što se dogodilo s razinom siromaštva – čini se da bi se svjetska razina siromaštva mogla udvostručiti, mogla bi se udvostručiti i razina pothranjenosti djece jer djeca ne dobivaju obroke u školama, jer ih njihovi roditelji iz siromašnih obitelji nisu u stanju priuštiti. Ovo je užasna, grozna globalna katastrofa”, komentirao je Nabarro. 

“I stoga zaista apeliramo na sve svjetske lidere: Prestanite koristiti lockdown kao svoju primarnu metodu kontrole (epidemije). Razvijte bolje sustave kontrole. Surađujte međusobno i učite jedni od drugih, ali zapamtite, lockdown ima jednu posljedicu koju nikad, nikad umanjivati, a to je da čini siromašne ljude mnogo siromašnijima”, zaključio je izaslanik WHO-a za covid-19.

Mnogi komentatori, ali i političari, također su Nabarrovu izjavu uzeli kao potvrdu zaokreta WHO-a i konačnog priznanja da je lockdown bio katastrofalna pogreška.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay