Apolitični

WHO: Pandemija koronavirusa u svijetu usporava osim na dva mjesta

PANDEMIJA koronavirusa i dalje se širi, no rast broja novozaraženih i smrti u svijetu usporava, s iznimkama jugoistoka Azije i istočnog Mediterana, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

U svom posljednjem izvješću o epidemiološkoj situaciji, objavljenom u ponedjeljak navečer, WHO je istaknuo kako su dvije Amerike i dalje najteže pogođene te na njih otpada polovica novih slučajeva i 62 posto od 39 tisuća preminulih posljednji tjedan. 

Jugoistočna Azija, druga najpogođenija regija, bilježi rast novih slučajeva od 28 posto i 15 posto više preminulih. Najviše ih je u Indiji, ali se virus ubrzano širi i u Nepalu. 

Na području istočnog Mediterana broj slučajeva narastao je za 4 posto, no broj preminulih pada proteklih šest tjedana, istaknuo je WHO. Najbrži rast u odnosu na prošli tjedan bilježe Libanon, Jordan i Tunis. 

Broj novozaraženih i smrti u Africi je pao za 8 i 11 posto, “prvenstveno zbog pada broja slučajeva u Alžiru, Keniji, Gani, Senegalu i Južnoafričkoj Republici”. 

“U Europi broj slučajeva raste u protekla tri tjedna”, stoji u izvještaju WHO-a, “no zadnji tjedan je zabilježen mali pad od 1 posto, a broj smrtnih slučajeva pada diljem regije”. 

U regiji zapadnog Pacifika broj slučajeva je pao za 5 posto, prvenstveno zbog usporavanja širenja u Japanu, Australiji, Singapuru, Kini i Vijetnamu. 

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay