Apolitični

WHO: 99 posto svjetske populacije udiše zagađeni zrak

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) gotovo svi žitelji svijeta udišu zrak koji ne zadovoljava temeljne standarde o njegovoj kvaliteti i izloženi su pretjerano visokim razinama sitnih onečišćujućih čestica. One uzrokuju probleme s dišnim putovima i krvotokom te svake godine rezultiraju milijunima smrti koje bi se mogle izbjeći. 

Otprilike šest mjeseci nakon što je pooštrio smjernice o kvaliteti zraka, WHO je u ponedjeljak objavio ažurirane podatke o njegovoj kvaliteti koje se temelje na satelitskim snimkama i informacijama iz sve većeg broja gradova, mjesta i sela širom svijeta, a radi se o oko 6000 mjesta i gradova iz 117 zemalja svijeta.

Procijenjeno je da 99 posto svjetske populacije udiše zrak koji prelazi utvrđene granice o kvaliteti zraka, često prepunog čestica koje mogu prodrijeti duboko u pluća, ući u vene i arterije i uzrokovati razne bolesti.

Kvaliteta zraka najlošija je u regijama istočnog Sredozemlja i jugoistočne Azije, a potom slijede afričke zemlje, stoji u godišnjem izvješću UN-ova zdravstvenog tijela.

Svake godine više od 7 milijuna ljudi u svijetu umire od posljedica onečišćenja zraka, rekla je voditeljica WHO-a za zaštitu okoliša, klimatske promjene i zdravlje, Maria Neira.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay