Apolitični

Web puni 30 godina: Je li postao “čudovište izvan kontrole”?

Prije trideset godina u ožujku mladi britanski softverski inženjer koji je radio u slavnom znanstvenom laboratoriju pokraj Ženeve smislio je sustav kojim će znanstvenici među sobom dijeliti informacije. I promijenio čovječanstvo.

Tim Berners-Lee, otac World Wide Weba, danas, međutim, upozorava da su njegov izum “oteli pokvarenjaci” te da bi to moglo dovesti do njegova uništenja. Berners-Lee pokrenuo je vlastitu kampanju kako bi “spasio web”.

Na Web summitu u Lisabonu u studenome prošle godine pozvao je na novi “Ugovor za Web”, temeljen na pristupu za sve i na temeljnom pravu na privatnost.

“Web su oteli pokvarenjaci i trolovi koji su ga koristili za manipuliranje ljudima diljem svijeta”, upozorio je Berners-Lee u komentaru za New York Times u prosincu navodeći prijetnje s kojima su korisnici suočeni: počevši od dark weba, do kibernetičkog kriminala, lažnih vijesti i krađe osobnih podataka.

U siječnju je pozvao globalne elite na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF) u Davosu da se pridruže borbi protiv “polarizacije” online rasprava.

Cijeli članak možete pročitati na: ipress.rtl.hr

Foto: Pixabay