Apolitični

Vučkovića dječja alka okuplja male i velike

U spomen na svoje pretke fra Pavla, Božu, Tadiju i Zeca, koji su se istaknuli junaštvom i odvažnošću u presudnoj bitci s Osmanlijama 1715., Vučkovići su, po uzoru na slavnu Sinjsku alku 1955. godine osnovali svoju, dječju. Vučkovića dječju alku trče na nogama dječaci do 10 godina, alkarski momci su im stariji mještani zaseoka Vučkovići, a alkarski sud i vojvoda su najstariji mještani.

U alkarskoj povorci barjaktar jaše konja, magarac simbolizira edeka, a vojvodin ađutant nosi sablju junaka Bože Vučkovića. Tako piše u povijesnim knjigama koje bilježe iz godine u godinu dječju alku u zaseoku Vučkovići nadomak Sinja, ali i još neke krucijalne odluke i male viteške zanimljivosti.

Kao na primjer, da pravo sudjelovanja u dječjoj alci imaju samo Vučkovići, a svi se alkarići nazivaju živopisnim nadimcima: Vuk, Poskok, Ujdalo, Jedva, Dopunski Broj, Živac, Zvrk, Bumbar, Nakostrušena Obrva, Fratar, Didovo Oko…tako da dolaskom na ovu dječju alku čujete i neke riječi koje se rijetko koriste u normalnoj komunikaciji. Jedinstvena i zanimljiva Vučkovića dječja alka prerasla je okvire lokalne fešte i danas je dragocjeno i neponovljivo iskustvo svakom posjetitelju, baš kao i prava Sinjska alka. O tome svjedoči i dokumentarac o malim vitezovima iz plemena Vučkovići koji prenose slavu, tradiciju i baštinu generacijama.

 

I zato vas pozivamo ovog vikenda na baru i čoju, te svakako u nedjelju 23. kolovoza u 17:30 sati na tradicionalnu Vučkovića dječju alku.
Svi ste dobro došli, a biti ćete i obilato počašćeni.
Više u kategoriji: Kulturna baština
Foto: visitsinj.com
D. Šabić, mag. nov.