Apolitični

VSB Hrvatska u ‘Zonu Imotski‘ ulaže 3 milijarde kuna

Niz vjetroelektrana ukupne snage 329 MW godišnje će proizvoditi 700 GWh električne energije, dovoljno za napajanje cijelog područja Splitsko-dalmatinske županije

Imotska krajina postaje mjesto izgradnje velikog energetskog projekta. VSB Hrvatska, član međunarodne VSB grupe, upravo u okolici Imotskog planira izgraditi “Zonu Imotski” – niz vjetroelektrana ukupne snage 329 MW koje će godišnje proizvoditi 700 GWh električne energije.

Radi se o količini energije dovoljnoj da napaja cijelu Splitsko-dalmatinsku županiju. Vjetroelektrane, investicija vrijedna tri milijarde kuna, bit će raspoređene na prostoru šest općina: Proložac, Lovreć, Lokvičići, Podbablje, Zagvozd i Runovići.

– Projekt “Zona Imotski” prvi je veliki projekt koji VSB razvija u Hrvatskoj – naglašava direktor tvrtke Ante Renić, dodajući da je Imotska krajina prostor koji je do sada jako puno dao našoj zemlji, a često bio nepravedno gospodarski zanemaren.

– Njegovi potencijali su ogromni, stoga mislimo da bi projekt izgradnje vjetroelektrana u tom kraju mogao biti poticaj za gospodarsko buđenje. Primjera radi, trenutačno je u Imotskom i njegovoj okolici nemoguće sagraditi ikakav veći proizvodni pogon zbog manjka kvalitetne elektroenergetske infrastrukture. To je jedan od problema koji se može riješiti provedbom ovog projekta – kazao je Renić.

A riješit će se na način da će se prilikom gradnje obnoviti i nadograditi postojeća energetska mreža koja će pak omogućiti dolazak investitora i ulaganja u veće tvorničke proizvodne kapacitete.

Nije to, međutim, jedina pogodnost koju vrijedni projekt VSB-a donosi na lokalnoj razini. Tako će se za sve poslove, osim proizvodnje vjetroturbina, angažirati domaće tvrtke. Među ostalim, na izvođenju radova planira se zaposliti lokalne tvrtke i stanovništvo, što će u fazi gradnje biti dodatni poticaj gospodarstvu Imotske krajine.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay