Apolitični

Vruće tržište rada: Ili ćete zapošljavati strance ili ćete kupovati robote!

– U škarama smo u kojima zbog još uvijek velike inflacije kupovna moć građana pada, raste pritisak zaposlenika na povećanje plaća, a s druge strane postoje pritisci i drugih rastućih ulaznih troškova pa kompanije nemaju izbor već dio kompenziraju manjim profitom, a dio povećanjem izlaznih cijena. O jačini pritisaka ovisi i povećanje izlaznih cijena u idućem razdoblju – objasnio je vlasnik građevinske tvrtke Kamgrad Dragutin Kamenski, koji očekuje da će se u 2024. godini očekivano nastaviti ovogodišnji trendovi – rast zaposlenosti i smanjenje nezaposlenosti te dodatni rast zapošljavanja stranih radnika.

Kamgrad trenutačno zapošljava nešto više od 350 stranih radnika, odnosno 40 posto ukupnog broja zaposlenih, a unatoč velikom nedostatku građevinskih radnika u Hrvatskoj, iz Kamgrada navode da će taj omjer nastojati zadržati u nadolazećem razdoblju.

Rješenje dolazi iz Norveške

Sve veće probleme s radnom snagom, i to ne samo u smislu rasta plaća već i motiviranosti, ima i tvrtka Kanaan, a planira ih također riješiti uvozom. Doduše, umjesto Nepalu, Indiji i Kini, on se okreće Norveškoj, otkud planira uvesti robote.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pexels.com – Photo by Pavel Danilyuk