Apolitični

Vrtovi lunjskih maslina svečano otvoreni

Vrtovi lunjskih maslina koncertom naše proslavljene violončelistice Ane Rucner u prostoru novog amfiteatra u srcu maslinika, pred mnogobrojnim domaćim posjetiteljima i njihovim gostima, koji su bez sumnje uživali u svakom trenutku ovog posebnog koncerta, svečano su obilježili završetak druge faze radova u vrijednosti od gotovo 1,5 milijuna kuna za koje je bespovratna sredstva izdvojilo Ministarstvo zaštite okoliša.

Druga faza radova koja je udahnula novu snagu i ljepotu lunjskim maslinicima, odnosila se na uređenje prezentacijskog centra i njegovog postava u prostoru recepcije vrtova, izgradnju i uređenje informativno-edukativne promatračnice, odnosno amfiteatra koji je bez posebnih intervencija uklopljen u svoje prirodno okruženje te uređenje autentičnog pojila „Donje lokve”.

Vrtovi lunjskih maslina

Ovu drugu fazu radova projektirala je arhitektica Kristina Radulić te iako je udahnula novu ulogu lunjskim maslinicima, izuzetnu je pažnju i poštovanje ukazala samom krajobrazu, tradiciji i svemu zatečenome.

Gradonačelnik Novalje, Ante Dabo, koji se na samom otvorenju obratio uzvanicima i mnogobrojnim posjetiteljima, istaknuo je kako su lunjski maslinici naše predivno nasljeđe te kako je zajedničkim snagama postignuto da zablistaju još jednom, na radost svojih žitelja, ali i turista koji ih obilaze privučeni njihovom jedinstvenom ljepotom. Svojim prisustvom i govorom otvorenje je uveličala i Irina Župan, pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode, a skupu je nazočio Matija Tvrtko Drmić, pomoćnik ministra za inspekcijske poslove pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

Nakon prve faze obnove lunjskih maslinika, koja je okončana 2013. godine, uz vrijednost investicije od gotovo 700.000 € za koju je 75 posto sredstava bespovratno osigurala EU kroz pretpristupni program IPA, a ostatak grad Novalja i Turistička zajednica, sada je uspješno okončana druga faza, a prema riječima Antonija Datkovića, stručnog suradnika za EU fondove, koji je vodio ovaj projekt, u planu je i daljnja revitalizacija Vrtova lunjskih maslina, pri čemu će se izuzetno voditi računa o bioodrživosti, kvaliteti i specifičnosti krajobraza, ekologiji i održivom turizmu kojim treba brižljivo upravljati.

Ana Rucner

Nakon koncerta kojim je Ana Rucner oduševila publiku, a uz klasiku je izvodila i kompozicije iz naše široke glazbene baštine te tako na jedan način dodatno povezala Hrvatsku, posjetitelji su otišli na domjenak u prezentacijski centar i nastavili druženje pod vedrim zvjezdanim nebom nad lunjskim maslinicima.