Apolitični

Vrlika – u zagrljaju Dinare i Svilaje

Vrlika živi u zagrljaju dva visoka kamena čuvara, planine Dinare i Svilaje. Iz utrobe Dinare ovdje izvire riječna ljepotica Cetina, koja je pravi raj za ribiče i vijuga Cetinskom krajinom sve do ušća kod grada Omiša gdje se ulijeva u Jadransko more. Peruča, akumulacijsko jezero rijeke Cetine nadomak Vrlike, nudi ugodu kupanja, veslanja i ribarenja. Spoj planina, rijeke i jezera daju ovom kraju na najsjevernijem dijelu Splitsko-dalmatinske županije čaroban izgled i nudi pregršt sportsko-rekreativnih sadržaja.

Najstariji tragovi života ljudi na ovom području potječu iz starog kamenog doba (oko 30 000 pr. Krista). Nedaleko izvora Cetine, u Gospodskoj pećini sjeverno od zaseoka Milaši pronađeni su ulomci keramičke zdjele i koštano šilo. Vrlika je bila je smještena oko samog izvora rijeke Cetine. Tu je bila starohrvatska crkva sv. Spasa, koja je do naših dana sačuvana, a zvonik ove crkve je trenutno najstariji u nas. U četrnaestom je stoljeću crkva sv. Spasa proširena i dobila je uglastu apsidu na začelju. Crkvu je dao sagraditi kninski župan Gastika i njegova majka Nemira. Oko crkve je nekropola s oko 1150 grobova i 700 stećaka. Tu je nađena ranosrednjovjekovna kadionica iz doba kad su ove krajeve pokrštavali i misionarili franački misionari (9. stoljeće). Prema tim nalazima Vrlika je bila veliko naselje. U doba kad su franjevci došli u ove krajeve, napravili su samostan sv. Kate (kod Vukovića vrila). Stećci, kojima cijeli kraj obiluje vađeni su u kamenolomu Plazajke (brdo Kapnice). Grad Vrlika, prvi put se spominje u pisanim izvorima 1069. godine, kao sjedište Cetinske općine, starohrvatske općine koja je obuhvaćala gradove: Glavaš, Prozor, Sinj, Trilj, Stolac, Gradac, Nutjak, Tugare i Poljičku župu.

Grad Vrlika dijelio je sudbinu svih hrvatskih zaobalnih krajeva tijekom dugih i burnih stoljeća povijesti. Smjenjivala su se razdoblja blagostanja, gospodarskog i kulturnog procvata s razdobljima kriza koje su uvijek rezultirale odlaskom stanovništva u privremenu i trajnu emigraciju. Kroz povijest temeljne gospodarske djelatnosti bile su poljodjelstvo, stočarstvo, trgovina i druge djelatnosti.

U novije vrijeme turistička zajednica grada Vrlike želi zahvaljujući povijesti oživljavati na kulturan način neke njene dijelove kaže direktorica zajednice Dijana Maras, pa tako već nekoliko godina priređujemo sjajnu predstavu “Ero s onoga svijeta”, najpoznatija hrvatska opera i to na mjestu gdje je i napisana na poznatoj vrličkoj Česmi čiji je autor opere vrličanin Milan Begović. U ovom malom, ali lijepom gradiću raste i turistička ponuda, pa tako uz privatni smještaj nudimo gostima sve popularniji outdoor turizam odnosno izletnički turizam kaže gđica Maras te dodaje kako se izletnički odlazi na izvor Cetine, u crkvu svetog Spasa, na tvrđavu Prozor sa športskim penjalištem te na jezero Peruća gdje razvijamo veslanje i kanuing. Tijekom turističke sezone Vrliku posjeti nekoliko tisuća gostiju gdje uz razgledavanje i aktivni odmor kušaju vrličke specijalitete prepoznatljivu vrličku pogaču i uštipke, jela ispod peke i roštilja, pršut i dobra vina.

Kao dobri domaćini uvijek dočekujemo i ispraćamo naše drage prijatelje i goste sa srdačnošću i osjećajem iskrenog prijateljstva. Pozivamo i Vas, dođite, posjetite nas! Provest ćete odmor koji će Vam ostati u dragoj uspomeni i uvijek ćete nam se iznova vraćati.

Dobrodošli u Vrliku!

Izvor i foto: Wikipedia
D.Šabić