Apolitični

VRIJEDNA OSTAVŠTINA POZNATOG IMOTSKOG FRANJEVCA – IZDANO ČAK ŠEST KNJIGA FRA VJEKE VRČIĆA

Jedan od najpoznatijih imotskih franjevaca, povjesničar, književnik, pjesnik i slikar fra.Vjeko Vrčić /1914.-2014./ iza sebe je ostavio pravo malo bogatstvo pisane riječi.

Gdje je god bio u pastoralnoj službi još tamo od samog završetka Drugog svjetskog rata do umirovljenja, od Metkovića, pa Vrgorca do rodnog Imotskog pisao je i pratio život vjerničkog puka, ali isto tako pedantno bilježio sve ono što je ljudima s kojima je dijelio svakodnevicu činilo bolju i kvalitetniju ugodu življenja.

Njegov nećak Vedran Vrčić poštujući volju pok. strica fra Vjeke, nastavio je jedan plemeniti i hvale vrijedan posao. Nakon njegove smrti, preko kulturne udruge “Kap” počinje sa izdavanjem te bogate pisane ostavštine. Tako je i ukoričio i izdao šest poznatih knjiga “Odjeci”1717.-1967. u povodu obilježavanja 250-te obljetnice oslobođenja Imotskog i Imotske krajine od Turaka, pa Župe Imotske krajine prvi i drugi dio, Plemena Imotske krajine, Vrgorska krajina, Neretvanske župe, Iz putne bilježnice-putopisi.

Neke od ovih knjiga izdane su za fra Vjekina života, no potpuniji vizualni izgled realiziran je putem udruge Kap. Dakako, da su vremena u kojima je fra Vjeko predstavio javnosti svoje knjige bila, kako je često znao kazati, poprilično turbulentna. No, zato je, očekujući kraj ovozemaljskog života u čestim razgovorima sa svojim nećakom Vedranom prenio želju da ih upravo Vedran u nekom ljepšem vremenu doradi, ali iz još punih fascikli neobjavljenih rukopisa iznese na svjetlo dana, u boljem i sadržajnijem izdanju.

Vedran je to i učinio. U udruzi Kap koja se i bavi izdavaštvom u kratkom vremenu izdano je svih šest knjiga u lijepim čvrstim koricama sa kvalitetnijim slovima i fotografijama. Prvo je izdana svojevrsna imotska trilogija Odjeci, Župe Imotske krajine i Plemena Imotske krajine, pa Vrgorska krajina, potom Neretvanske župe, predstavljena u Metkoviću, gdje je ovaj imotski franjevac i započeo svoj pastoralni rad 9.srpnja daleke 1945.godine.

Sam njegov ispraćaj odlaska iz Metkovića kada ga je na ondašnjoj željezničkoj stanici ispratilo više od 10 tisuća Neretljana i dan danas je tema u starijim obiteljima u doline Neretve. Vidjelo se to i na prigodnoj izložbi fotografija sa ispraćaja, koja je bila postavljena prigodom promocije Neretvanskih župa u organizaciji Ogranka Matice Hrvatske Metković.

-Uistinu, ne samo u njegovom rodnom Imotskom, već u Metkoviću, pa Vrgorcu gdje je također službovao, fra. Vjeko i danas uživa veliki ugled. Zato smo se i potrudili izdati sve ove knjige, lijepo dizajnirane i sa dodatkom nekih do sada neobjavljenih fotografija. Kako je interes mnogih stanovnika ova naša lijepa tri grada vrlo velik, molim sve zainteresirane da se mogu uvijek javiti u udrugu Kap u Imotski 099 638 14 55.

Sada smo tiskali i šestu knjigu “Iz putne bilježnice-putopisi”. Zahvaljujem još jednom njegovim Metkovčanima na lijepom odazivu kod prezentacije Neretvanskih župa, pa Splićanima koji su također doživjeli promociju fra. Vjekinih djela.

No, to nije sve, jer ubrzano radimo na izdavanju još dvije vrijedne knjige našega franjevca. Riječ je o knjigama “Fra.Paškal Vujčić” i “Fra Ante Antić”, ukupno znači osam knjiga, reče nam vrijedni Vedran Vrčić.

Braco Ćosić