Apolitični

„Vridne ruke obale, zagore i škoja“ oduvijek…

Trogir, svjetski priznat i poznat UNESCO-ov grad, uz potporu svoje turističke zajednice već šestu godinu zaredom priprema prigodni program druženja s tematikom folklorne baštine, tradicijskih obrta i autohtonih proizvoda.
„Vridne ruke obale, zagore i škoja“, naziv je programa koji u sebi nosi nekoliko segmenata kao što su sajamske prezentacije proizvoda i usluga, specijalizirane radionice, tehnologija i razmjena iskustva, predstavljanje umjetničkih zanata i starih obrta, kao i prezentacija autohtonih jela i pića iz prošlih vremena.

Dani autohtonih proizvoda, tradicijskih obrta i folklorne baštine „Vridne ruke obale, zagore i škoja“, 6. po redu, održavat će se od 5. do 7. lipnja, a uz brojna kulturna, umjetnička i druga iznenađenja za posjetitelje, ponajbolji obrtnici i proizvođači bit će nagrađeni za najkvalitetniju izradu originalnih suvenira u kategorijama „Etno suvenir”, „Uporabni suvenir” i „Umjetnički suvenir”. Stručni žiri također će nagraditi najbolje uređeni štand, i najbolju prezentaciju proizvoda.
A kako je trogirski rafiol simbol ovog grada kada su u pitanju slastice, manifestacija mu daje posebnu pozornost i značaj kroz djelić programa posvećen natjecanju za prestižnu nagradu „Naj trogirski rafiol“, pri čemu će ulogu žirija preuzeti poznati nutricionisti i gastronomi.

Program sadrži i umjetnički dio u kojem će se pokazati bogati narodni običaji, koreografski tradicijski plesovi, glazba i pučki napjevi, sve s ciljem obogaćenja i čuvanja od zaborava kulturne nematerijalne baštine obale, Zagore i škoja.

Nadam se da smo dovoljno razbudili vašu znatiželju da u nekoliko sljedećih dana posjetite Trogir, uživate u njegovoj povijesnoj i kulturnoj ljepoti, i postanete dio vridnih ruku obale, zagore i škoja.

Više u kategoriji: Kulturna baština; Turizam

D. Šabić, mag. nov.