Apolitični

Vrhunski pjevači HPD „Petar Berislavić” opraštaju se od ljeta

Hrvatsko pjevačko društvo „Petar Berislavić” iz Trogira vrhunskim izvedbama na najbolji način promovira svoju domovinu diljem svijeta. No, kako je tekao njihov umjetnički put?

Mješoviti pjevački zbor pod imenom KUD „Brodomosor” osnovan je 1979. godine na tradicijama zborskog pjevanja s kraja 19. stoljeća (Hrvatsko amatersko prosvjetno društvo (Berislavić) i sredinom 20. stoljeća (KUD „Kolo”).
Bilo je to na inicijativu zaljubljenika u zborsko pjevanje koji su željeli da se ponovo aktivira takvo glazbeno amatersko tijelo.
Potom slijedi razdoblje od nekoliko godina upornog vježbanja i glazbenog to zbor polako napreduje nastupajući povremeno u Trogiru i konačno u svibnju 1985. godine ostvaruje svoje prvo gostovanje i samostalni koncert u Ohridu u Makedoniji.

Već sljedeće, 1986., godine zbor sve češće nastupa u Trogiru i okolici, a u ljeto iste godine gostuje u Francuskoj. U mjestima La Pradet i Aix an Provence zbor na samostalnim koncertima izvodi klasičnu zborsku glazbu, a novoformirana mješovita klapa izvodi, na veliko zadovoljstvo francuske publike, niz dalmatinskih narodnih pjesama. O ovim koncertima lijepo piše i francuski tisak.
Sljedeće dvije godine zbor sudjeluje na Smotri „Pjevaju zborovi Dalmacije” u Korčuli i Šibeniku gdje bilježi značajne rezultate. Stiže tada i poziv Sveučilišta Brno (Češka) i ostvaruju se dva samostalna koncerta. Statutom zbor dobiva naziv: Hrvatsko pjevačko društvo „Petar Berislavić”. Godine 1966. zbor u Hvaru ostvaruje svoj veliki samostalni koncert, te niz nastupa u Trogiru i okolnim mjestima.
Godine 1997. i 1998. bilježe brojne koncerte u Dalmaciji i dva gostovanja na zajedničkim koncertima sa zborom „Žumberak” u Zagrebu i Krašiću.
Iduće godine velikim koncertom u trogirskoj katedrali zbor obilježava 20. godišnjicu rada., te dobiva Nagradu grada Trogira.

Na pragu 21. stoljeća, 2000. godine, zbor ostvaruje dva samostalna koncerta na gostovanju u Celju i Rogaškoj Slatini (Slovenija).
Sljedeće godine uslijedilo je gostovanje u Italiji. U gradu prijatelju Trogira, Tione di Trentu zbor je pjevao na koncertu uz domaći muški zbor, te na svečanoj misi u gradskoj katedrali.
Godine 2004. slijedi još jedno gostovanje u Češkoj. Naime, razmijenjeno je gostovanje s mješovitim zborom „Lančkroun” iz istoimenog grada.
Nakon niza uspješnim nastupa širom Hrvatske 2005. godine zbor je pjevao u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski”. Bio je to humanitarni koncert na kojem su nastupali brojni umjetnici, a u korist invalidnih osoba.

Sve ovo predstavlja tek kratak kronološki pregled rada Hrvatskog pjevačkog društva „Petar Berislavić” koje će vas, kako ističu, po posljednji put ovog ljeta zabaviti koncertom u Kneževom dvoru ovog četvrtka 20.08. s početkom u 21 sat.
Svi ste dobro došli u Trogir, grad odlične zabave i svjetske povijesne vrijednosti.
Više u kategoriji: glazba
Foto i izvor: Facebook.com
D. Šabić, mag. nov.