Apolitični

Vratio se iz Irske i razočarao: ‘Neki proizvodi u Hrvatskoj luksuz i dvostruko skuplji nego u Dublinu’

Kakav je život vani i kakve su razlike u cijeni, otkrio je 32-godišnji učitelj Denis koji se u Hrvatsku iz Dublina vratio prošle godine u rujnu. 

On je radio u Dublinu u trgovini planinarskom i penjačkom opremom. Za zaposlenike tog sektora minimalna plaća je 1400 eura, a kroz neko vrijeme može narasti i do 1800 eura.

Ono što mi je bilo očito i prije, a dodatno je potvrđeno nakon odlaska u inozemstvo, jest da se u Hrvatskoj nekim čudom uspijeva svakako preživjeti, istaknuo je

– Cijene namirnica u trgovinama vjerojatno su podjednake kao i u Hrvatskoj. No, iznimka su neke namirnice koje se u Hrvatskoj smatraju luksuzom poput avokada, šparoga, lososa, morskih plodova, pistacija, indijskih oraščića. One su osjetno su jeftinije u Irskoj. Najviše me ”žulja” upravo razlika u cijenama tih proizvoda jer su dvostruko skuplji u Hrvatskoj nego u  Irskoj, a često je riječ o istom proizvođaču i istom trgovačkom lancu – ispričao je. 

– Tijekom godišnjeg odmora u Hrvatskoj nisam se ponašao rastrošno jer bih često uspoređivao cijene nekih proizvoda ovdje i tamo, i svaki put bih bio neugodno iznenađen.

“Za razliku od Hrvatske, u Irskoj se živi pa čak i na minimalcu. I tada ti može biti ugodan život, uz uvjet da racionalno trošiš” – komentirao je Denis za Net.hr

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay