Apolitični

„Vragolasta djevojka” u Splitu

Popularno komično baletno djelo u dva čina prema libretu plesača Jeana Berchera Daubervala praizvedeno je 1789. godine u Bordeauxu. Jednostavna sentimentalna pripovijest o dvoje mladih zaljubljenih seljana, razdvojenih klasnim razlikama, nastala je u doba romantičarske literature i opere buffa te privukla nekoliko glazbenih autora. U protekla dva stoljeća balet je doživio mnoge izvedbe na glazbu različitih autora, a danas se najčešće izvodi u dvije verzije. Ona iz godine 1903. u koreografiji Aleksandra Gorskog na glazbu Petera Ludwiga Hertela, a u adaptaciji Ricarda Driga, temelji se na koreografiji Mariusa Petipae i Leva Ivanova iz 19. stoljeća. Moderniju verziju baleta postavio je 1960. u londonskom Kraljevskom baletu Frederic Ashton na glazbu Louisa Josepha Ferdinanda Hérolda, u adaptaciji Johna Lanchberyja iz 1828. godine.
Posljednju splitsku Vragolastu djevojku (1988.), postavio je Norman Dixon, britanski koreograf i dugogodišnji gost hrvatskih kazališnih scena, a u glavnim ulogama plesali su Vedrana Ostojić, Constantin Tesea, Nenad Butorović, Luciano Perić, Vojko Vidmar i drugi.
Kao izvođači u djelu pojavljuju se :
Madam Simona Lev Šapošnikov / Igor Gluškov, Lise Eva Karpilovska / Hazuki Tanase / Ekaterina Kuznjecova, Colas Artjom Žusov / Ivan Boiko, Alain Aleksandar Korijakovski / Remus Dimache, Thomas (Alainov otac) Dmitrij Rodikov / Mario Buličić i drugi.
Baletna izvedba Vragolaste djevojke nakon uspješne subotnje premijereponovno je na repertoaru splitskog HNK  23 i 24. veljače.
Dođite, pogledajte i uživajte!

Više u kategoriji: Glazba; Kultura
Izvor i foto: HNK Split
D. Šabić, mag. nov.