Apolitični

‘VRAĆANJE ZDRAVOG RAZUMA‘: Britanci pripremili izlaznu covid strategiju!

Ukidaju samoizolaciju, PCR testove! – Više nećemo davati prioritet prekidanju transmisije virusa pod svaku cijenu, stoji u jednom od dokumenata.

Velika Britanija kreće u finiš borbe protiv koronavirusa. Sudeći po službenim dokumentima koji su bili u posjedu tamošnjih medija, vlada kreće u izlaznu strategiju pod nazivom ‘Operacija spuštanja rampe’, a koja će započeti idućeg proljeća. Dokumenti na 160 stranica definiraju novi pristup Velike Britanije prema epidemiji, a kao najvažnija promjena navodi se odustajanje od samoizolacije.

Zaključuje se kako će covid-19 postati endemska bolest, a pravni propisi po kojima pozitivni na koronavirus moraju u samoizolaciju na 10 dana neće biti produljen nakon ožujka. Očekuje se da će se borba protiv covida s nacionalne sada spustiti na lokalnu razinu i manja žarišta, a prioriteti će biti ranjive skupine poput korisnika domova za starije.

Vraćanje zdravog razuma

Ukinule bi se i naknade za vrijeme provedeno u karanteni, kao i PCR testovi. U dokumentima je istaknuto kako se moraju razmotriti šire posljedice nametanja budućih ograničenja, a ne samo neposredni učinci restrikcija na zdravstveno stanje nacije.

– Više nećemo davati prioritet prekidanju transmisije virusa pod svaku cijenu, stoji u jednom od dokumenata.

– Ovo je vraćanje zdravog razuma u politici, kaže profesor Carl Heneghan, direktor Centra za medicinu utemeljenu na dokazima sa Sveučilišta u Oxfordu.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay