Apolitični

Vraća se Liga prvaka, posljednji put u ovom formatu. Od 2024. slijedi revolucija

Utakmicom Milana i Newcastlea od 18:45 na San Siru započinje nova sezona Lige prvaka po skupinama. Branitelj naslova je Manchester City, koji na svom Etihadu dočekuje Crvenu zvezdu, a Hrvatska ove sezone nema svog predstavnika u grupnoj fazi. Podsjetimo, prvak Dinamo je ispao od AEK-a uoči play-offa doigravanja i svoju europsku avanturu nastavit će u Konferencijskoj ligi.

Od 2024./2025. nema više grupa, počinje liga

Ovo će ujedno biti i posljednja sezona koja će se igrati u aktualnom formatu po skupinama. Umjesto dosadašnja 32 sudionika LP-a, ubuduće će ih biti 36. To znači 64 utakmice više nego do sada. Umjesto 125, igrat će ih se 189. Najveća promjena je transformacija prve faze natjecanja iz tradicionalne grupne u ligašku, u kojoj će se natjecati svih 36 klubova, ali ne svi protiv svih, nego podijeljeni prema koeficijentima.

Svakom od sudionika bit će zajamčeno minimalno osam utakmica ligaške faze protiv osam različitih klubova, i to po četiri meča doma i u gostima. To je povećanje broja garantiranih utakmica u odnosu na aktualnih šest protiv tri suparnika u skupini. 

Zbog povećanja broja utakmica Liga prvaka će se prvi put u povijesti igrati i u siječnju. Nakon što se završi to “prvenstvo Lige prvaka”, osam prvoplasiranih klubova plasirat će se u nokaut-fazu, a klubovi od 9. do 24. mjesta igrat će play-off koji će dati preostalih osam sudionika osmine finala.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay