Apolitični

Vraća li se svijet u normalu? Jedan od vodećih svjetskih stručnjaka: ‘Prvi sam koji ću to reći!‘

Kako Pfizer i BioNTech nisu objavili svoje podatke, ovakvim uzbudljivim tvrdnjama jednostavno moramo vjerovati – rekao je dr. Clarke

Nakon što je američka farmaceutska tvrtka Pfizer u ponedjeljak objavila da raniji uvid u podatke o cjepivu protiv Covida-19 koje rade s tvrtkom BioNTech sugeriraju da bi ono moglo biti 90 posto učinkovito u sprečavanju virusa, sve više i više raste nada među svjetskom populacijom i znanstvenom zajednicom, piše The Guardian.

John Bell, profesor medicine na Sveučilištu Oxford koji je uključen u razvoj cjepiva AstraZenece i tog sveučilišta rekao je da je Pfizerov tim pokazao “čudesnu” razinu učinkovitosti te da to znači da bi se svijet mogao vratiti u normalu na proljeće. “Ja sam prvi koji će to reći, ali samopouzdano ću reći to”, rekao je Bell za BBC.

Nužne dvije doze

Potencijalno cjepivo dosad je ispitano na više od 43.000 sudionika različitih statusa, od kojih je 38.955 primilo drugu dozu 8. studenoga. Cjepivo postaje učinkovito sedam dana nakon druge doze. Ispitivanja će se nastaviti do kraja godine, a Pfizer i BioNTech predviđaju da bi do kraja godine mogle isporučiti do 50 milijuna doza cjepiva u svijetu te do 1,3 milijarde doza u 2021.

New York Times javlja da će Pfizer od Agencije za hrane i lijekove tražiti hitno odobrenje cjepiva već krajem ovog mjeseca. Europska medicinska agencija, regulatorno tijelo EU-a, pokrenula je ubrzanu proceduru glede odobrenja za kandidatsko cjepivo BioNTech/Pfizer, kao i za cjepivo koje razvijaju AstraZeneca i Sveučilište Oxford.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay