Apolitični

Vozili smo prvi auto na vodik u Hrvatskoj

Iz ‘ispuha’ mu izlazi čista voda, ovo je budućnost. Mirai je odlična električna alternativa za klasične aute na struju koje nadmašuje najvažnijim karakteristikama: ima mnogo veći doseg, a punjenje traje samo nekoliko minuta

Električni auti su budućnost, htjeli mi to ili ne. Jer kroz 10 do 20 godina novih auta na benzin ili dizel više neće biti, bit će zabranjeni. To je jasan smjer Europske unije kojeg je još više osnažio rat u Ukrajini i velik rast cijena nafte i plina kao posljedica tog rata.

No, ako ostanemo samo na električnim autima morat ćemo jako promijeniti svoj pristup vožnji i putovanju jer s električnim autima imamo velik problem malog dosega i dugog vremena putovanja.

Ili možda nećemo, jer osim klasičnih električnih auta tu su i automobili na gorive ćelije (engleski Fuel Cell, a u Hrvatskoj se nazivaju još gorivne ćelije ili gorivni članci).  

Mirai ima dva spremnika za smještenih u podnici vozila, a njihov ukupni volumen je čak 142 litre. To je dovoljno za oko pet kilograma vodika što je pak dovoljno da automobil pokreće oko 650 kilometara po WLTP ciklusu. Punjenje traje oko pet minuta.

Dok punjače za baterije trenutno možemo naći diljem Hrvatske, stanica za punjenje automobila vodikom je okruglo – nula.

Zbog toga je Mirai kojeg smo vozili u Hrvatsku došao je na kamionu iz Austrije i na isti se način vratio kad je sav vodik u spremniku potrošen. 

Cijena vožnje na vodik je čak i jeftinija od cijene vožnje auta usporedive snage na plin. Kilogram vodika u njemačkoj košta oko 9,5 eura, a to znači da na 100 kilometara potrošite otprilike preračunato 75 kuna. 

Cijeli članak možete pročitati na: 24sata.hr

Foto: Pixabay