Apolitični

Vozači bi uskoro mogli plaćati porez na gume…

Stručnjaci kažu da su štetniji za okoliš od dizelskih emisija

Ministri u Ministarstvu prometa Velike Britanije angažirali su konzultante da savjetuju kako se nositi s emisijama za koje znanstvenici kažu da su opasnije od para goriva.

Nakon što su aktivisti za zaštitu okoliša pobijedili u tjeranju britanskih vozača da kupe električne automobile, sljedeća će bitka vjerojatno biti u trošenju kočnica i guma.

RAC-ov šef cestovne politike Nicholas Lyes rekao je za MailOnline: “Razgovor o porezu na gume, iako je nevjerojatno preuranjen, mogao bi učiniti više štete nego koristi uzrokujući više ozljeda i smrti na našim cestama odvraćajući vozače od zamjene istrošenih guma kada bi trebali. Poskupljenje jeftinijih guma bez sumnje bi dovelo do toga da neki nastave voziti na ilegalnim gumama, ugrožavajući sigurnost na cesti za sve.” – što je bez dvojbe veoma dobar argument.

Vijest dolazi nakon što je otkriveno da većina Britanaca vjeruje da su kontroverzne zone s ultraniskom emisijom (ULEZ) u glavnom gradu osmišljene kako bi se skupio novac od vozača i potaknula prodaja novih automobila.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay