Apolitični

Vox Feminae festival za glas djevojki

Dokukino KIC i ove godine priprema uhodan teritorij desetom po redu Vox Feminae festivalu koji se ove godine održava od 8. do 16. listopada. Deseto izdanje festivala Vox Feminae održat će se na temu „djevojke i djevojaštvo”, a odlična vijest za sve zainteresirane jest bogati filmski program koji će ujedno biti i natjecateljskog karaktera.

Spoj djevojki, tj. žena, i kulture, bio je glavna misao vodilja u pripremanju programa za ovogodišnji festival koji će obilovati predavanjima, radionicama, diskusijama, bogatim i uzbudljivim filmskim programom te brojnim popratnim sadržajima. Lajt motiv festivala fokusiran je na analizu djevojaštva te na različite načine na koje djevojke i žene kroz osobno iskustvo, ali i umjetničko i aktivističko ponašanje progovaraju i kulturi te na koji način one zapravo žive tu kulturu.

Kao osnovni cilj ovogodišnjeg festivala postavlja se jačanje transparentnosti društvenih teoretičarki i analitičarki koje se aktivno bave umjetnošću, kulturom ili aktivizmom. Cilj programa je aktualizirati pitanje ženskog pokreta, feminizma, feminističku teoriju te razmišljanja suvremenih feminističkih teoretičarki učini jasnima i pristupačnim  širokoj publici, poglavito mladim ženama.

Tema ovogodišnjeg Vox Feminae festivala posvećena je mlađim djevojkama te njihovim osobnim borbama, zbog čega će i filmski program prikazati dva filma posvećena djevojkama u najosjetljivijim godinama. Prvi film koji će se prikazati jest film „Napadaji” redateljice Anne Rose Holmer o jedanaestogodišnjoj zaljubljenici u sport, dok drugi film „Girl Flu“ redateljice Dorie Barton prati dvanaestogodišnju djevojčicu koja se teško bori s nerazumijevanjem roditelja i pubertetom.

Uz navedena dva film, u sklopu programa Vox Feminae festivala u Dokukinu prikazat će se širok spektar filmova među kojima će se naći „Jewele’s Catch One”, „ Major!”, Paris is Burning”, Seed Money” i brojni drugi, a cijeli program s rasporedom prikazivanja možete pronaći na stranicama Dokukina.

Ovogodišnja tema Vox Feminae festivala posvećena je djevojkama u najosjetljivijim godinama, iako je osnovni motiv odnosa žena i kulture univerzalan, pa se prvenstveno pozivaju mlade djevojke da prisustvuju festivalu, a potom i sve ostale žene jer ovogodišnje izdanje festivala posvećenog ženama, umjetnosti i kulturi deseti put uzastopce donosi bogat i zanimljiv program.