Apolitični

Vojvoda Ante Vučić: Sve je spremno za ovogodišnja alkarska nadmetanja

Samo jedan dan dijeli nas od početka 301. alkarskih nadmetanja.
Vojvoda Ante Vučić potvrdio je kako su alkari i alkarski momci u završnim provama za početak Bare koja će se održati ovog petka od 17 sati i 30 minuta. Zajedno s članovima časnog suda i pred velikim brojem gledatelja završne prove pratio je zapovjednik cijele alkarske povorke vojvoda Ante Vučić.
S velikim ponosom mogu reći kako je sve spremno da otpočne prva trka 301. alkarskih nadmetanja. Alkari, alkarski momci, cijeli VAD kao i sinjski puk spremni su za svoja slavlja i doček velikog broja gostiju i uzvanika, na čelu s pokroviteljicom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, kazao je vojvoda Ante Vučić, ističući kako Sinj i cetinski kraj imaju nešto što nitko u Hrvatskoj nema, jedinstvenu vitešku igru Alku i Čudotvornu Gospu Sinjsku.

Vojvoda Ante Vučić poziva na alku

Podsjećamo, alkari su s pripremama počeli sredinom svibnja, a nakon odrađenih priprema u Sinjskom polju sredinom srpnja počele su prove na alkarskom trkalištu. Na početku alkarskog tjedna, sukladno Statutu, vojvoda Vučić donio je odluku o tome tko će biti ovogodišnji alkari kopljanici, a tko ostali dio alkarske povorke.
– Odlučio sam da kopljanici budu isti kao lani, a u pratnji je debitant Stipe Jukić. Ima najduži vježbenički staž i red je da ove godine obuče odoru alkara u pratnji barjaka. Nije mi bilo lako donijeti ove odluke jer svi su odreda odlično odradili sve prove, izvrsni su jahači, ali Statut kazuje koliko alkara može sudjelovati u povorci. – istaknuo je Vučić.


Vojvoda Vučić pohvalio je spremnost na rad svih članova Društva:
– U prvom redu zahvalu i čestitku za cijeli rad upućujem alajčaušu za alkare kao i arambaši za aktivnosti alkarskih momaka. Isto tako, iskazujem zahvalu na potpori i savjetima koje imam od strane časnog suda, uprave na čelu s predsjednikom i svima koji pomažu da dostojno, u duhu tradicije i naših pradjedova odradimo uspješno još jedne alkarske svečanosti. – kazao je Vučić, izražavajući nadu kako će alkarske svečanosti uz zagovor Čudotvorne Gospe Sinjske proteći u najboljem redu, u čast i slavu hrvatskog naroda.
Dodajmo kako Ante Vučić sedmu godinu obnaša dužnost alkarskog vojvode. Prije toga nosio je alkarski barjak, bio je član Časnog suda i Upravnog odbora VAD-a. Ante Vučić umirovljeni je brigadir HV-a i trenutno je na dužnosti zamjenika ministrice rada i socijalne skrbi u tehničkoj Vladi RH.